ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

Varga: A kormány szívügye a Klebelsberg Kúria felújítása

A kabinet több száz millió forintos támogatásával újul meg Klebelsberg Kunó két világháború közti kultuszminiszter fővárosi nyári villája. Az épület a felújítandó II. kerületi épületek listájának első helyén állt - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.
Létrehozva: 2013. november 17., 17:07
nyomtat küld

700 millió forintos állami támogatásból újulhat meg Klebelsberg Kunó egykori kultuszminiszter budapesti II. kerületi nyári villája. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Vasárnapi újságban elmondta, a kormány novemberben hozta meg a döntést arról, hogy biztosítja a Klebelsberg Kúria felújításának fedezetét.

Mint hangsúlyozta, a kabinet minden tagjának, így neki is – aki egyébként II. kerületi lakos – szívügye, hogy a húszas évek elejétől a harmincas évek elejéig miniszteri posztot betöltő politikus szellemi és tárgyi örökségét meg lehessen őrizni a következő generációknak.  A kastély már évtizedek óta méltatlan állapotban van, és amikor a helyi polgármesterrel, Láng Zsolttal végigvették a felújítandó épületeket, első helyen ez az épület volt – mondta Varga Mihály.

A tárcavezető szerint a két világháború közti nehéz időszakban Klebeslberg a hangsúlyt az oktatásra helyezte, iskolák százai, ezre épültek, és hozzá tudtak járulni ahhoz, hogy tehetséges, akár tanyasi gyerekek is, el tudjanak jutni a műveltség legmagasabb fokára. „Ezt kell nekünk is újra felkarolni, támogatni, nagyon bízom benne, hogy az épület szimbolikus megújítása hozzá fog majd ehhez is járulni” – fogalmazott.

A tervezési munkák már idén elindulnak – az erre szánt pénz 80 millió forint –, jövőre pedig kezdődik a kivitelezés – mondta Varga Mihály, aki bízik benne, 2014 végére az épület megújult pompájában állhat majd a közönség rendelkezésére.

Láng Zsolt polgármester elmondta, a kastélyban 1951-ig Klebelsberg özvegye, Botka Sarolta lakott, akit a kommunisták kitelepítettek. Ezután SZOT-üdülő lett a villából, majd a Rókus Kórház pszichiátriai osztálya használta az épületet. Onnantól elindult a lejtmenet, jöttek érdekes és kétes privatizációk, ma pedig már egyáltalán az jó hír, hogy az ingatlan ismét a magyar állam kezében van, és legalább a váza megvan a Klebelsberg által tervezett épületnek – mondta az önkormányzati vezető, aki arról is beszélt, nagyon régóta lobbiztak az kastély felújításáért.

(hirado.hu)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések