ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

Varga: Fenntartható a gazdasági növekedési folyamat

A nemzetgazdasági miniszter szerint nem lesz szükség a jövő évi költségvetés módosítására.
Létrehozva: 2013. november 18., 08:41 | Utoljára frissítve: 2013. november 18., 09:57
nyomtat küld

A Központi Statisztikai Hivatal szerint 1,7 százalékkal emelkedett a bruttó hazai termék az idei harmadik negyedévben az előző év azonos időszakához képest. Banki elemzők a kedvező folyamat további gyorsulására számítanak. A Nemzetgazdasági Minisztérium értékelése szerint a növekedést az export mellett a belső kereslet, a fogyasztás és a beruházások növekedése is támogatta.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter A Lényegben elmondta, hogy az elmúlt napokban kiadott gazdasági adat azért fontos, mert azt mutatja, hogy azokban a szektorokban sikerült a magyar gazdaságnak növekedni, amelyek termelő szektorok, s amelyek hosszú távon foglalkoztatni fognak, valamint az exportpiacaik bővülése várható, és képesek lesznek arra,hogy a teljesítményüket növelni tudják.

Varga Mihály az m1 A lényeg című műsorában

A miniszter emlékeztetett: a magyar kormány 2010-ben meghatározott gazdaságpolitikai iránya, miszerint a szolgáltatói szektor helyett a támogatásokban elsősorban a termelői szektorokra teszi a hangsúlyt, véleménye szerint "egyre inkább beérik".

Fenntarthatóság

A miniszter ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: „Fenntarthatónak gondolom a folyamatot, remélem, hogy az idei trendforduló után jövőre már duplájával növekedik a költségvetés, s arra számítok, hogy az általunk megtervezett növekedéssel, inflációval fog 2014 teljesülni, tehát nem lesz szükség arra, hogy akár pro akár kontra hozzányúljunk a 2014-es költségvetés számaihoz” - nyilatkozta.

„Erősíteni kell az adósságkezelésben”

A tervekről szólva Varga Mihály úgy fogalmazott: "Erősíteni kell az adósságkezelésben". Szerinte az elmúlt három évben sikerült elérni, hogy megtört az adósság 2002-2010 közötti drasztikus, drámai növekedése. A nemzetgazdasági miniszter szerint ugyanakkor a magyar gazdaság egyik sebezhető pontja, hogy az államnak, a vállalkozói szektornak is, és a háztartásoknak is jelentős hitelállományai vannak. Ezért a következő időszak fontos gazdaságpolitikai szempontjának tartja az adósságcsapdából történő kilábalást, s annak lehetővé tetelét, hogy a gazdaságban megtakarítói, fogyasztói pozícióba kerüljenek.

Tanács a háztartásoknak

Varga Mihály arra is kitért, hogy ha a háztartásoknál többletjövedelem keletkezik, akkor érdemes elsősorban a korábban felvett hitelt törleszteni. Másrészt fontosnak tartja a jövőről való gondoskodás, azaz a megtakarítás, harmadrészt - mint fogalmazott - "Az sem ördögtől való, ha az emberek a növekvő jövedelmük egy részét a kiskereskedelemben költik el, azaz fogyasztanak”. Hozzátette: a belső fogyasztás egy gazdaságnak nagyon fontos hajtóereje tud lenni.

Különadók

A nemzetgazdasági miniszter a különadókról is beszélt. Ezzel összefüggésben kiemelte: most még szükség van a különadókra, még együtt kell élni velük, de bízik benne, hogy az államháztartás strukturális állapotának stabilizálásával, a hiány csökkenésével párhuzamosan ezek szintje csökkenthetővé válik.

A politikus helyes iránynak nevezte a kormány stratégiáját, vagyis a fogyasztási típusú adók mértékének növekedését, és a jövedelem típusú adók csökkentését.

Varga Mihály A Lényegben közölte: a magyar gazdaságpolitika független, szuverén módon hozza meg döntéseit, és egyre inkább a saját lábára áll.

(hirado.hu)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések