ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

Emelkedett a kormánypártok támogatottsága

A jobboldali pártok és az LMP támogatottsága kismértékben nőtt, a baloldali és liberális pároké pedig kissé csökkent az elmúlt egy hónapban, és emelkedett a pártpreferenciájukat titkolók aránya - állapította meg novemberi kutatása alapján az Ipsos, amely szerint az egy hónappal korábbiakhoz képest javult a közhangulat és mérsékeltebbé vált a kormányváltás szándéka Magyarországon.
Létrehozva: 2013. november 18., 11:48 | Utoljára frissítve: 2013. november 18., 12:13
nyomtat küld

Az MTI-hez hétfőn eljuttatott elemzés szerint a jobboldali pártok és az LMP támogatottsága 1-1 százalékponttal emelkedett, minden baloldali és liberális párté ugyanennyivel csökkent. A Fideszt jelenleg a választókorú népesség 27 százaléka támogatja, az MSZP 15, a Jobbik 7, az Együtt-PM 3, az LMP és a Demokratikus Koalíció 2 százalékon áll - közölte az Ipsos.
   
A pártpreferenciával nem rendelkezők aránya nem változott (42 százalék maradt), de a belső összetételük igen. E csoporton belül a teljesen passzív választópolgárok aránya csökkent 22-ről 19 százalékra, a pártok között hezitáló választóké nem módosult (12 százalék). Emelkedett viszont a "titkolózók" aránya, 8-ról 11 százalékra.
   
Erősödő politikai aktivitás

A politikai aktivitás némi erősödésével bővült a biztos pártválasztók csoportja is, de még mindig csak a jogosultak 36 százaléka tartozik közéjük. A Fidesz 51, az MSZP pedig 26 százaléknyi eltökélt választót tudhat maga mögött - ez a különbség valamivel nagyobb a múlt havinál. A Jobbik - kis emelkedéssel - 13 százalékon áll, az Együtt-PM a biztos pártválasztói kör 4, a DK 3, az LMP 2 százalékára számíthat az Ipsos november első felében, az ország felnőtt lakossága körében végzett közvélemény-kutatásából származó eredmények alapján.
   
Az Ipsos megállapítása szerint a pártok népszerűségi listáját vezető Fidesz szempontjából kedvezően alakult az elmúlt egy hónap: táboruk kissé nőtt, a baloldali szövetségkeresésben érdekelt pártok támogatottsága pedig valamelyest csökkent, és - bár alapvetően kritikus maradt -, a korábbiakhoz képest javult a közhangulat és mérsékeltebbé vált a kormányváltás szándéka is.
   
Javult az ország állapotának megítélése

Egy hónappal ezelőtt az emberek 60 százaléka vélekedett úgy, hogy rossz irányba mennek a dolgok az országban, most 55 százalékuk. A közállapotokat pozitívan értékelők aránya viszont 30-ról 35 százalékra emelkedett. A kormányváltók aránya októberben 44 százalékos volt, ezúttal 41 százaléknyian szeretnék a hatalmi viszonyok megváltozását. A múltkor 29, ezúttal 34 százaléknak az az álláspontja, hogy a Fidesznek a következő választást követően is kormányon kellene maradnia.
   
Ezek a véleményváltozások néhány társadalmi, demográfiai csoportban az átlagosnál jóval nagyobb mértékben megfigyelhetők. Az ötvenes, hatvanas korosztályok aktívan dolgozó tagjainak, az érettségizetteknek és diplomásoknak, valamint a vidéki városok lakosságának az országról való helyzetértékelése határozottan javult az elmúlt hetekben és ezzel együtt kormányváltó szándékuk is visszafogottabbá vált. A diplomások körében olyannyira, hogy ők az egyetlen társadalmi csoport, amelyben nem a kabinet elküldését óhajtók vannak többségben - 46 százalékuk menesztené, ugyanakkora hányaduk marasztalná a Fidesz-kormányt. A hatalomváltó hangulat leginkább a fővárosi és idős (65 év feletti) korosztályban érzékelhető: fele részük azt szeretné, ha a kormány távozna, egynegyede azt, ha a jövő évi választás után is maradna.

(MTI - fidesz.hu)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések