ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

Közel 900 millió forintos közvilágítás-korszerűsítés kezdődik Tolnában

Összesen közel 900 millió forintos közvilágítás-korszerűsítés kezdődhet Szekszárdon és négy környező településen az Új Széchenyi Terv 85 százalékos támogatásával.
Létrehozva: 2013. november 19., 08:04
nyomtat küld

A tolnai megyeszékhely két projektje összesen 636 millió forint európai uniós forrást nyert el a fejlesztéshez, amelyek keretében összesen 4500 fénycsövet cserélnek le többségében ledes fényforrásra.
   
Horváth István (Fidesz-KDNP), Szekszárd polgármestere az MTI-nek elmondta: a tervek szerint 2014 nyarára befejeződő korszerűsítés a város egész belterületét érinti. A projekttől 40 százalékos megtakarítást és 20 százalékos fényerő-növekedést várnak. Mint mondta, a városban évente mintegy 50 millió forint a közvilágítás energiaköltsége és további 20 millió forint a karbantartási díj. A korszerűsítéssel nemcsak a közvetlen költség lesz alacsonyabb, hanem a karbantartás is kevesebbe kerül majd - tette hozzá.
   
Märcz László, a városháza városüzemeltetési és városfejlesztési vezetője azt is elmondta: a megtakarításban része lesz annak, hogy jövőre az önkormányzat a szabadpiacról szerzi be az áramot. A projekt ismertetése szerint Szekszárdon éves szinten a közvilágítás közel másfél millió kilowattóra energia-felhasználásának csökkentése az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását 315 tonnával mérsékli.
   
Szekszárd mellett Bátaszék, Decs, Bátaapáti és Mórágy önkormányzata nyert el hasonló támogatást. Bátaszéken a több mint 100 millió forintos korszerűsítéssel 790 lámpatestet cserélnek le, amitől 58 százalékos megtakarítást várnak. A 6400 fős városban a polgármesteri hivatal tájékoztatása szerint az évi 14 millió forintos közvilágítási költség csökkenhet ilyen arányban.
   
Decsen, amely 30 millió forintos támogatással valósíthatja meg a fejlesztést, ennél is nagyobb arányú költségcsökkenésre számítanak. A 4100 fős település éves villamosenergia-felhasználása a számlák adatai alapján 123 ezer kilowattóra, a fogyasztásnál 13 ezer kilowattórával nagyobb. Ennek - a projektismertető szerint - az elosztói hálózat magasabb éjszakai üzemi feszültsége és a karbantartások miatt végzett nappali üzemeltetés az oka. A fejlesztést követően a várható villamosenergia-felhasználás a jelenleginél 69 százalékkal alacsonyabb lesz.

(MTI-fidesz.hu)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések