ajánlott oldalak

Jól halad a fejlesztési pénzek magyar pályázati lekötése

Jól halad magyar részről azoknak az uniós támogatási pénzeknek a pályázatokkal történő lekötése, amiknek a folyósítását Brüsszel korábban felfüggesztette, majd Lázár János szeptember 9-i brüsszeli megbeszélései és az akkor született megállapodás nyomán újra felszabadította - tájékoztatták hétfőn az MTI-t uniós források, miután a Miniszterelnökséget vezető államtitkár a nap folyamán újabb eszmecserét folytatott az unió székhelyén Johannes Hahn regionális politikáért felelős EU-biztossal.
Létrehozva: 2013. november 19., 08:16 | Utoljára frissítve: 2013. november 19., 09:26
nyomtat küld

Hivatalosan meg nem erősített, az Európa Bizottságtól származónak mondott adatok szerint Magyarországnak az év végéig mintegy 2,3 milliárd euró összegben kell lekötnie projekttámogatásokat ahhoz, hogy azok - az átmeneti felfüggesztés okozta késedelem miatt - ne vesszenek el az ország számára, és eddig 2,1 milliárd euró ügye már sínre került, a pénz zömét tehát már mindenképpen fel fogja tudni használni Magyarország.

A neve mellőzését kérő uniós forrás szerint Lázár János nem csupán az idei forráslekötések kérdéskörét tekintette át Johannes Hahnnal folytatott, építő szelleműnek mondott megbeszélésén, hanem azt is megvitatták, hogy a 2014 és 2020 közötti időszakban Magyarország milyen szempontok és hangsúlyok szerint, milyen módon kívánja felhasználni a számára megnyíló kereteket.

Az említett szeptemberi 9-i megállapodás arról szólt, hogy Magyarország elfogadja az Európai Bizottság javaslatát az uniós támogatások öt százalékos korrekciójára tíz olyan operatív program esetében, amelyet a mérnökkamarai regisztráció és a magyar nyelvtudás követelménye érintett. Lázár János - aki kormánybiztosként irányítja a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget - akkor a sajtónak elmondta: a felfüggesztett pénz nem vész el, Magyarországnak lehetősége van azt újra, máshol felhasználnia.

(MTI-fidesz.hu)

médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ