ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

A magyar-vietnami együttműködés fontos szerepet játszik a keleti nyitásban

A magyar-vietnami együttműködés bővítésének fontos szerepe van a kormány keleti nyitás stratégiájának megvalósításában - hangsúlyozta a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára, a magyar-vietnami gazdasági vegyesbizottság társelnöke kedden a testület budapesti ülését követő sajtótájékoztatón.
Létrehozva: 2013. november 19., 15:05 | Utoljára frissítve: 2013. november 19., 15:11
nyomtat küld

Szijjártó Péter elmondta: a két ország közötti együttműködésben a kötött segélyhitel program fontos szerepet játszik, ennek keretében a magyar vállalatok két jelentős beruházást - egy tartományi népesség-nyilvántartási rendszer kialakítását és egy vízügyi fejlesztést - hajtanak végre Vietnamban 20,1 millió euró értékben. Hozzátette: tárgyalásokat kezdtek több mint 500 millió euró értékű újabb vietnami beruházásról részben az Eximbank finanszírozásában, részben pedig a kötött segélyhitel program keretében, megjegyezve, hogy a tárgyalások 5 kórházi, 4 vízellátási beruházásról, illetve egyetemi fejlesztéséről szólnak.
   
Szijjártó Péter szerint a tavaly októberben Hanoiban tartott vegyesbizottsági ülésen létrejött megállapodások a két ország közötti kereskedelem bővülését hozták. Az idén az első nyolc hónapban a magyar-vietnami külkereskedelmi forgalom 26 százalékkal emelkedett, a magyar export 37 százalékkal, a magyar import 15 százalékkal bővült, a két ország kereskedelmi egyenlegében a magyar többlet 6,3 millió dollárt tesz ki - ismertette az államtitkár.
   
Vietnámi szakembereket képeznek Magyarországon

A sajtótájékoztatón Szijjártó Péter elmondta: tárgyalások folynak a magyar és vietnami nemzeti bank között is egy együttműködési megállapodásról, amely előfeltétele annak, hogy a kereskedelmi bankok egymás piacaira léphessenek. A tavalyi vegyesbizottsági ülésen született megállapodás alapján 12 magyar élelmiszeripari vállalat vágóhídja kapott exportengedélyt sertéshús szállításra Vietnamba, a következő év elején pedig üzleti fórumot szerveznek annak érdekében, hogy a magyar sertés és baromfikivitel tovább bővüljön - hangsúlyozta az államtitkár.
   
Szijjártó Péter kitért arra, hogy Vietnamban 2014-ben megkezdődik az első atomerőmű építése, ezzel összefüggésben megállapodtak a nukleáris energiai képzés folytatásáról. Korábban 120 vietnami szakember tanult Magyarországon, szeptemberben 40-en kezdték meg tanulmányaikat ezen a területen, a kormány keleti nyitás ösztöndíjprogramjában pedig 50 vietnami hallgató kezdi meg tanulmányait Magyarországon.
   
További lehetőségek a gazdasági kapcsolatok fejlesztésére

Ho Thi Kim Thoa, a Vietnami Szocialista Köztársaság ipari és kereskedelmi miniszterhelyettese, a bizottság társelnöke hangsúlyozta, hogy a két ország közötti kapcsolatban jelentős szerepet játszanak a Magyarországon tanult, illetve itt vállalkozó vietnami üzletemberek. A miniszterhelyettes szerint a két ország közötti gazdasági kapcsolat fejlődésében további lehetőséget vannak a megállapodások végrehajtása mentén.
   
A sajtótájékoztatón aláírták a vegyesbizottsági ülés jegyzőkönyvét. Az eseményen Vo Van Mai, a Vietnami Magyar Üzleti Tanács elnöke a magyar-vietnami gazdasági együttműködés és kereskedelmi kapcsolatok fejlesztésében végzett tevékenysége, valamint a két ország kapcsolatának erősödését elősegítő munkája elismeréseként a Magyar Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetést vett át.

(MTI - fidesz.hu)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések