ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

Erasmus: folytatódik az Európai Unió legnépszerűbb programja

Az Európai Parlament plenáris ülésén kedden nagy többséggel megszavazták az Unió oktatási, képzési, ifjúsági és sportprogramját, ami az Erasmus+ nevet kapta - közölte portálunkkal az Európai Néppárt magyar képviselőcsoportjának sajtóirodája.
Létrehozva: 2013. november 19., 16:01
nyomtat küld

A tájékoztatás szerint a 2014-2020 közötti időszakra vonatkozó többéves oktatási, képzési, ifjúsági és sportprogramot nagy többséggel fogadták kedden el az Európai Parlamentben. Az új Erasmus+ néven futó program egyik alprogramja a mobilitás támogatására létrejött jól ismert Erasmus, melynek keretében 1987 és 2011 között körülbelül 2,3 millió diák vett részt a csereprogramokban. Bagó Zoltán véleménye szerint az Európai Unió kezdeményezésére induló Erasmus mintaként szolgál az oktatás, a szakképzés és az ifjúsági munka többi ágazatának mobilitási programjaihoz is. A néppárti politikus a szavazást követően kiemelte: "Sikerként értékelem a Parlament fáradozásait annak érdekében, hogy a Fiatalok Lendületben Programot is külön kezeljük az Erasmus+ keretében, illetve hogy a sport is támogatandó területként került be a többéves pénzügyi perspektívába. Így az új programban a sport támogatására javasolt akciók összhangban vannak a magyar uniós elnökség alatt 2011-ben elfogadott EU Sport Munkatervvel".

Kedden fogadták el a Kreatív Európa programot is, mely a kulturális és audiovizuális ágazatokat támogatja a 2014-2020-as időszakban, és a Kultúra, MEDIA, illetve egy kulturális-kreatív ágból fog állni. A keretprogram révén létrejön a Kulturális és Kreatív Szektorok Garanciaeszköz, amely arra hivatott, hogy megkönnyítse a kulturális és kreatív ágazatban a mikro-vállalkozások és kkv-k és egyéb szervezetek finanszírozáshoz jutását. Felszólalásában Bagó Zoltán elmondta: "Fontos eredménye a szakbizottsági munkánknak, hogy a keretprogram megalkotása során felhívtuk a figyelmet a kulturális örökség jelentőségére. Módosítói indítványainknak köszönhetően az európai kulturális sokszínűség hangsúlyosan, az új keretprogram általános céljai között jelenik meg. Jelentős eredménynek tartom továbbá, hogy a művészek mobilitásának szükségességében is egyetértettünk a Tanáccsal".

Az Európa a polgárokért program (2014-2020) a jelenleg futó azonos nevű keretprogramot hosszabbítja meg a következő időszakra. Bagó Zoltán a program legfontosabb célkitűzésének a történelmi emlékezet erősítését tartja, hiszen annak a totalitárius rezsimek áldozataira való emlékezés az egyik fő célja. ”A program ezen felül hozzájárulhat a tagállamok viszonyának további javításához, illetve a kulturális és nyelvi sokszínűség minél nagyobb mértékű megőrzéséhez és előmozdításához” – mutatott rá a néppárti politikus.

Bagó Zoltán a szavazások után hangsúlyozta: bár egyik esetben sem közös politikáról van szó, tehát továbbra is tagállami politika az oktatás és a kultúra, mindegyik program európai hozzáadott értéket teremthet a saját területén.

(fidesz.hu)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések