ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

Négy eszköz segíti a zsebszerződések felszámolását

Az új földtörvénybe foglalt szabályok, a büntető törvénykönyv módosítása, az állami elővásárlási jog és a kisajátítás alkalmazása, illetve a legutóbbi, a zsebszerződések felszámolását célzó törvény adja az alapját annak, hogy a kormány elejét vegye az ilyen szerződésekkel történő földszerzésnek - mondta Bitay Márton, a Vidékfejlesztési Minisztérium állami földprogramért felelős államtitkára kedden sajtótájékoztatón, Budapesten.
Létrehozva: 2013. november 19., 16:16
nyomtat küld

Az új kormány 2010-ben újra létrehozta a zsebszerződéseket vizsgáló tárcaközi bizottságot, amelyet eredetileg 2001-ben az akkori Fidesz-kormány alakított, majd egy évvel később a szocialista-szabaddemokrata kormány megszüntetett - tetette hozzá az államtitkár. A külföldiek földszerzését tiltó moratórium jövő év május elsején lejár - hívta fel a figyelmet Bitay Márton.
   
Az új földtörvény érvénytelennek nyilvánította azokat a termőföld adásvételi szerződéseket, amelyek nem az állam által meghatározott, jellel ellátott papíron készültek. Így a dátum nélküli, korábban kötött adásvételi szerződések nem használhatók fel.
   
Amennyiben a korábbi eladó és vevő mégis szerződnének - immár az új formában - akkor belép az állam elővásárlási- és a földbizottság vétó joga, de a törvény által vevőként kijelöltek hetedik helyén is a helyben lakó magánszemély szerepel - érvelt az államtitkár. A módosított büntető törvénykönyv 1-5 évi szabadságvesztéssel fenyegeti a zsebszerződést kötőket, ide értve az abban közreműködő ügyvédet is.
   
A kisajátítás főleg a természetvédelmi területeken történik, és eddig nagyrészt független volt a zsebszerződésektől. Az elmúlt több mint három évben 5-6 milliárd forint ráfordítással 5-6 ezer hektár kerül így állami tulajdonba.
   
Végül a legutóbbi - a parlament által október végén elfogadott - törvény célja az volt, hogy ha a zsebszerződésben szereplő eladó felfedi tettét, akkor büntetlen marad, a föld az államé lesz, a vevő pedig nem jut ellenértékhez. A köztársasági elnök által megfontolásra visszaküldött törvény módosító javaslata után a zsebszerződésben szereplő feleknek 60 napjuk lesz arra, hogy megegyezzenek.

(MTI-fidesz.hu)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések