ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

Tisztaszén-technológiával hasznosítanák a borsodi szénvagyont

A kormány egyetértésével és támogatásával a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat szorgalmazza a mélyművelésű szénbányák újbóli megnyitását, a kinyert szén 21. századi, tisztaszén-technológia alapján történő ipari és háztartási felhasználását - jelentette ki Riz Gábor, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei közgyűlés alelnöke, országgyűlési képviselő (Fidesz) keddi sajtótájékoztatóján.
Létrehozva: 2013. november 19., 17:00
nyomtat küld

A tájékoztatót abból az alakalomból tartották, hogy a megyében található szénvagyon hasznosítása kapcsán harmadik alkalommal érkezett japán szakemberekből álló delegáció a térségbe, hogy egyeztessenek a felhasználási lehetőségekről.
   
Riz Gábor kifejtette: a tisztaszén-technológia azt jelenti, hogy a hagyományostól eltérő körülmények között használják fel a szenet, amely alacsony környezetkárosítással jár, alacsony az úgynevezett környezetterhelési emissziós értéke.
   
A japán technológia a magyar szénvagyonnal ötvözve új utakat, lehetőségeket nyithat meg - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy emiatt is fontos ennek a megismerése és üzemszerű használata is.
   
Az elmúlt évben több alkalommal jártak az országban a japán Gazdasági, Kereskedelmi és Ipari Minisztérium (METI) energiapolitikai célkitűzéseit támogató Japán Energiagazdasági Intézet (IEEJ), valamint a Chiyoda vállalat képviselői a tisztaszén-technológiával (CCT) kapcsolatos együttműködés kialakítása érdekében.
   
A pozitív magyarországi tapasztalatok meghozták gyümölcsüket. A japán Új Energetikai és Ipari Technológiai Fejlesztési Szervezet (NEDO) forrásokat különített el az IEEJ számára, hogy elkészítse a projekt megvalósíthatósági tanulmányát - mondta Riz Gábor.
   
Úgy fogalmazott: az eddigi látogatások célja, hogy pontos adatokat szerezzenek a magyar partnerintézmények bevonásával arról, hogy a tisztaszén-technológiát milyen formában lehetne a Borsodi-medence szénvagyonára alapozva alkalmazni, azaz milyen típusú szénelgázosító létesítményt lehetne üzletileg is életképesen megvalósítani. A jövő februárig elkészülő előzetes megvalósíthatósági tanulmány (EMT) erre ad majd választ, amelyet a NEDO fog össze, de elkészítéséhez az IEEJ, a Mitsubishi Corporation és a Chiyoda Corporation munkatársai is hozzájárulnak.
   
Véleménye szerint amennyiben a számítások visszaigazolják a koncepció életképességét 2014. márciusa után kezdetét veheti a projektet előkészítő kutatás és az erre vonatkozó megvalósíthatósági tanulmány elkészítése.
   
Felhívta a figyelmet arra, hogy ennek a térségnek mintegy kétszáz évre való szénkészlete van még. Mint mondta, az elmúlt 20 évben valamennyi mélyművelésű szénbánya bezárt már, külszíni bányákból van két állandó és két ideiglenes a megyében. A japán technológiával nagyjából évente egymillió tonna szénre lesz szükség, hogy abból különféle alapanyagot, nyersanyagot állítsanak elő - ismertette a részleteket az alelnök. Hozzátette: azok a területek kecsegtetnek nagyobb eredménnyel, ahol már "megkutatott", nagy mennyiségű szénvagyon van együtt. Példaként említette Szendrő, Tardona és Ózd környékét.
   
Megjegyezte: további fontos feladat a bányászati szakképzés visszaállítása, amelyben a Miskolci Egyetemre támaszkodhatnak, ez ugyanis Magyarország egyetlen olyan campusa, ahol fennmaradt az egyetemi szintű bányászati képzés.

(MTI-fidesz.hu)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések