ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

A kormány támogatja a Székesfehérvári Nemzeti Emlékhely fejlesztését

A kormány legutóbbi ülésén támogatásáról biztosította a Székesfehérvári Nemzeti Emlékhely ápolására, megóvására és bemutatására szolgáló Árpád-ház programot - mondta Vargha Tamás (Fidesz) országgyűlési képviselő a város polgármesterével közös, keddi sajtótájékoztatóján.
Létrehozva: 2013. november 19., 17:17 | Utoljára frissítve: 2013. november 19., 19:00
nyomtat küld

Vargha Tamás emlékeztetett rá, hogy az augusztus 19-i, székesfehérvári kihelyezett kormányülésen döntés született a királyi koronázó bazilika és az uralkodók temetkezési helyének korszerű felújításáról, látogatóközpont kialakításáról és tudományos kutatások megindításáról. A legutóbbi kormánydöntés értelmében pedig létrejön egy irányító testület, amely a részletes koncepció kidolgozását végzi - tette hozzá.
   
A képviselő szerint az Árpád-ház program célja, hogy Nemzeti Emlékhely a jövőben ne csak romként és emlékként hirdesse a múlt dicsőségét, hanem zarándokhellyé váljon.
   
Cser-Palkovics András (Fidesz) polgármester hangsúlyozta, Székesfehérvár esetében a városvezetés szeretné bemutatni és erősíteni a nemzet történelmi fővárosának tudatát. A 2013-as Szent István emlékévben megkezdték ezt a munkát és ennek folytatására ad lehetőséget a program. Reményét fejezte ki, hogy 2022-re, az Aranybulla kiadásának 800. és 2038-ra, Szent István halálának ezredik évfordulójára a Nemzeti Emlékhely ügye megoldódik.
   
Közölte: az első, kézzel fogható előrelépés egy látogatóközpont létrehozása lehet. Az engedély terveinek aktualizálására 10 millió forint támogatást nyújt a kormány - mondta, hozzátéve, hogy . A látogatóközpontban megismerhető lesz az egykori koronázótemplom története és a modern kor technológiájával bemutathatóak lesznek a nagyívű fejlesztési elképzelések is – tette hozzá.
   
Kérdésre válaszolva elmondta, hogy ezek a fejlesztések a bazilika részleges újjáépítését is jelenthetik, de ezekkel kapcsolatban a megvalósíthatósági tanulmányokat az irányító testület szakemberek bevonásával készíti elő.
   
A városvezető szólt arról is, hogy az előterjesztésben szerepel egy, a város eredeti kulturális örökségi értékeit őrző és bemutató múzeumot és könyvtárarchívumot magában foglaló épületegyüttes megvalósítása. Véleménye szerint ez magában hordozza egy Árpád-házi kutatóintézet Székesfehérváron történő megtelepedésének lehetőségét.

(MTI-fidesz.hu)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések