ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

Jogos elvárás, hogy igazságot tegyenek az ügyben

A kormány egyelőre azzal segíthet, hogy megyei törvényszékekre viszi ki a devizahitel-pereket, ahol vannak gazdasági kollégiumok, de az igazi megoldás számukra is a jogegységi döntés lenne.
Létrehozva: 2013. november 20., 10:39 | Utoljára frissítve: 2013. november 20., 11:13
nyomtat küld

"Már több mint kétezer devizahiteles per érkezett a bíróságokra, és a bankok székhelye miatt most egy-egy helyre koncentrálódó nagy ügyszám miatt, már csak technikai okokból is, mielőbb szükség lenne a Kúria önálló jogegységi döntésére, amelynek ismeretében a kormány is jobban tudná, hol kell beavatkozni"- mondta a Kossuth Rádió reggeli műsorában Répássy Róbert, a közigazgatási és igazságügyi minisztérium államtitkára.

Az iránymutatást sürgette a keddi devizahitel-kerekasztalon az Országos Bírósági Hivatal és az ügyvédi kamara is, ahol úgy látják, a nagy ügyszám miatt akár fizikailag is ellehetetlenülhet a Fővárosi Törvényszék, ráadásul mostanra, sajnos, egyes eljárások már a végrehajtási szakba értek, így ezért is kellhet a gyors döntés.

Nagyon fontos lenne a Kúria állásfoglalása

Répássy Róbert a 180 percben hangsúlyozta, nagyon fontos lenne a Kúria állásfoglalása, mert egyrészt rendre születnek az egymással ellentétes ítéletek, másrészt a devizahitel-szerződéseknek vannak olyan tipikus tartalmi, elemei, kitételei, kikötései, amelyek érvényességéről végre határozni kellene. Dönteni kellene például arról, hogy önmagában a devizahiteles konstrukció felvet-e érvénytelenségi problémákat, ha pedig az egész konstrukció érvényes, vannak-e olyan elemei, amelyek érvénytelenek lehetnek, és ha igen, ennek milyen jogkövetkezményei lehetnek, hogyan számolhatnak például el a felek egymással.

Azt, hogy súlyos társadalmi problémáról van szó, a Kúria is érzi, de a perek nagy száma, és a lassan beérkező, egymásnak ellentmondó ítéletek szakmailag is indokolhatják azt az irányt mutató döntést, amelyet korábban a miniszterelnök is kért. Répássy ugyanakkor cáfolta, hogy Orbán Viktor tartalmi döntést rendelt volna az önálló szervezettől. Mint mondta, a kormányfőnek van egy világos álláspontja arról, hogyan kötötték ezeket a szerződéseket, és milyen problémák merülhetnek fel, de a Kúria önállóan dönt majd. Az ugyanakkor jogos elvárás lehet, akár a kétezer pereskedő devizahiteles nevében is, hogy tegyenek végre igazságot az ügyükben – tette hozzá.

Így gyorsulhatnak fel az eljárások

Jogegységi döntés híján Répássy Róbert a várható gazdasági hatásokról sem tudott beszélni, hiszen most még nem tudni, milyen terhet jelenthet a szerződések esetleges részleges érvénytelenné nyilvánítása. A kormány most egyelőre azzal segíthet, hogy, ahol lehet, a pereket kiviszi a megyei törvényszékekre, ahol vannak gazdasági kollégiumok, gazdasági kérdésekben jártas bírák, így az eljárások felgyorsulhatnak, de az igazi megoldás itt is a kúrai jogegységi döntés lenne, hogy ne szülessenek a szomszéd megyékben sem ellentmondó ítéletek – mondta Répássy Róbert.

(hirado.hu - fidesz.hu)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések