ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

Alkotmányosak a választási eljárás szabályai

Gulyás Gergely szerdai sajtótájékoztatóján felhívta a figyelmet az alapvető jogok korábbi biztosának a levelére, melyben Szabó Máté arról tájékoztat, hogy a választási eljárás szabályai összhangban állnak az alkotmánnyal, a nemzetközi és az eddigi magyarországi gyakorlattal.
Létrehozva: 2013. november 20., 13:27 | Utoljára frissítve: 2013. november 20., 14:40
nyomtat küld

A Fidesz, mint rendszerváltó, jogállamiságban hívő demokratikus párt számára a választások tisztességes, befolyásmentes lebonyolítása és az eredmény megkérdőjelezhetetlensége még magánál az eredménynél is sokkal fontosabb – szögezte le Gulyás Gergely. Úgy gondoljuk, hogy valamennyi demokratikus pártnak ez kell, hogy legyen a meggyőződése.  Mindenkinek az az érdeke, hogy az eredmény megkérdőjelezhetetlen és egyértelmű legyen – fűzte hozzá.

Gulyás Gergely sajtótájékoztatója

A fideszes képviselő aláhúzta, a parlamenti létszámcsökkentés, az alkotmánybíróság választókerületek aránytalansága miatti döntése új szabályozást tett indokolttá.  Gulyás Gergely emlékeztetett, a Velencei Bizottság egyértelműen pozitív véleményt adott, amikor kimondta: megfelelő jogállami kereteket biztosítanak a választási jogszabályok a 2014-es és az ezt követő választások lebonyolítására. Ugyanakkor szomorúak vagyunk azért, mert az ellenzék – annak ellenére, hogy mind belföldön, mind nemzetközi színtéren minden vitát elvesztett – továbbra is egyes részletkérdésekben bizonytalanságot igyekszik kelteni – jegyezte meg.

Fotó: fidesz.hu

Gulyás Gergely elmondta, az ellenzéki kritikák mostanra egy részletkérdésre összpontosulnak: alkotmányos-e, hogy akinek nincs lakóhelye Magyarországon, az levélben szavazhat, akinek pedig van, az függetlenül attól hol tartózkodik a szavazás napján, vagy a szavazókörben Magyarország területén, vagy külképviseleten voksolhat. Gulyás Gergely felhívta a figyelmet arra, hogy nyilvánosságra került az alapvető jogok korábbi biztosának, Szabó Máténak a levele, melyben 2013. szeptemberében Jávor Benedek PM-es társelnököt tájékoztatja arról, hogy véleménye szerint a szabályozás teljes összhangban áll az alkotmánnyal, a nemzetközi és az eddigi magyarországi gyakorlattal. Egyértelművé teszi, hogy a választási jogszabályok célja, hogy minél szélesebb körben biztosítsa a választójogot a magyar állampolgárok számára. A személyes szavazás, a külképviseleten szavazás, az elektronikus szavazás vagy a levélben szavazás módszere közötti választás nem alkotmányossági kérdés; a módszerek kiválasztására a jogalkotónak szabad döntési kompetenciája van – idézte a levelet a képviselő.

Az alapvető jogok korábbi biztosa azt is kimondja, hogy a magyarországi lakóhellyel nem rendelkezők esetében a levélben szavazáson kívül más lehetőség nem lehetséges. Azt is egyértelművé teszi, hogy a Magyarországon lakóhellyel rendelkező, de a választás napján nem Magyarországon tartózkodó választópolgárok esetében az eddigiekben is csak külképviseleteken lehetett személyesen szavazni. Az ombudsman arra is felhívta a figyelmet, ha ezen választópolgárok is szavazhatnának levélben, akkor  az újabb választási csalásokra adhatna lehetőséget.

Gulyás Gergely szerint az a kérdés mindezek után, hogy miért nem hagyott fel a PM, az Együtt 2014, az MSZP és a DK a választók megtévesztésével; miért hallgatták el, hogy az alapvető jogok biztosa egyértelműen állást foglalt a véleményükkel szemben. Miért képviselnek a mai napig a korábbi és a jelenlegi alapvető jogi biztos álláspontjával és az alkotmánybíróság döntésével ellentétes álláspontot, és miért érdekük az, hogy ezzel bizonytalanságot keltsenek a magyar közéletben és közvéleményben – tette fel a kérdést Gulyás Gergely. Arra kérjük az ellenzéki pártokat, hogy próbáljanak most már a választásokra koncentrálni, arra felkészülni, és fogadják el azt, hogy a szabályok rendben vannak és alkotmányosak – jegyezte meg.

Újságírói kérdésre válaszolva Gulyás Gergely kifejtette, ha a korábbi részvételi adatokhoz lesz hasonló 2014-es választás, akkor az országos listán 80-90 ezer szavazat eredményez egy mandátumot, tehát ennek az egynegyedével - 20-23 ezer szavazattal – bármely nemzetiségi lista teljes értékű parlamenti mandátumot szerezhet. A fideszes képviselő szerint nehéz megjósolni, hogy hány nemzetiség juthat majd parlamenti mandátumhoz, de erre jó esélye van a cigányságnak és a németségnek.

(fidesz.hu)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések