ajánlott oldalak

Történelmi jelentőségű a nemzetiségiek parlamenti képviselete

Az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöke történelmi jelentőségűnek nevezte szerdán Budapesten, hogy "Európában egyedülálló módon" a magyar törvényhozás biztosítja a magyarországi nemzetiségek országgyűlési képviseletét.
Létrehozva: 2013. november 20., 13:57 | Utoljára frissítve: 2013. november 20., 14:07
nyomtat küld

Farkas Flórián, aki a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselője, az ORÖ székházában tartott nemzetiségi választójogi konferencián arra hívta fel a figyelmet, hogy a 2014-es tavaszi parlamenti választáson "autentikus módon" lehet a nagyobb létszámú nemzetiségeknek képviseletük az Országgyűlésben. Azok a nemzetiségek pedig, amelyek nem tudnak teljes jogú képviselőt választani, szószólót küldhetnek a parlamentbe, így vehetnek részt az Országgyűlés munkájában - tette hozzá. Emlékeztetett arra, nagyon régen dolgoznak azon, hogy a nemzetiségeknek legyen képviseletük a magyar parlamentben, és ezt a mostani kormányzati ciklusban végre sikerült elérniük.

Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériumának nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a konferencián arról beszélt, hogy a kormányváltás óta jól érzékelhető az új szemlélet a nemzetiségpolitikában, és ennek csúcspontját jelenti a 2014-es országgyűlési, majd ősszel a nemzetiségi önkormányzati választások, valamint a velük kapcsolatos új szabályozás. Elmondta, hogy 2014-től a magyarországi nemzetiségek alanyi jogon küldhetnek képviselőt vagy szószólót az Országgyűlésbe. Megemlítette, hogy az őszi önkormányzati választásokon is új szabályok lépnek életbe. Így megszűnik a korábbi elektori rendszer, és lehetővé válik hogy a nemzetiségi választók egyszerre, közvetlenül válasszák meg helyi, megyei és országos önkormányzati képviselőjüket.

Közölte, január 1-jétől regisztrálhatnak majd az érintettek a nemzetiségi választói névjegyzékbe, hogy részt vehessenek az országgyűlési, majd ősszel a nemzetiségi önkormányzati választásokon. A helyettes államtitkár szerint nemzetközi viszonylatban is példaértékű és úttörő vállalkozás az új nemzetiségi törvény, amelyet - bár kevés szó esik erről - a Velencei Bizottság is elismeréssel illetett.

(MTI-fidesz.hu)

médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ