ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

Indulhatnak a kohéziós és agrárkifizetések

Az Európai Parlament plenáris ülése nagy többséggel elfogadta az Unió 2014. évi költségvetését. Jövőre kötelezettségvállalásokra 142,6 milliárd euró, a kifizetésekre 135,5 milliárd euró áll rendelkezésre. A döntés révén időben megindulhatnak a hazánknak fontos kohéziós és agrárkifizetések. A költségvetés jelentős forrásokat biztosít a fiatalkori munkanélküliség kezelésére is. A büdzsébe szintén bekerült több fontos fogyasztóvédelmi rendelkezés valamint az igazságszolgáltatás működését gyermekeknek bemutató program támogatása is.
Létrehozva: 2013. november 20., 15:42
nyomtat küld

A Lisszaboni Szerződés hatályba lépése óta először sikerült elérni, hogy a Tanács által csökkentett kifizetési szint növekedjék. Ebből a 350 millió euró többletből a kutatás-fejlesztési programok, a Kohéziós Alap, a vidékfejlesztés, valamint az előcsatlakozási és szomszédságpolitikai eszközök is támogatást kapnak.

Surján László az Európai Parlament kereszténydemokrata alelnöke szerint a többéves pénzügyi keretterv elfogadása után ez újabb jó hír hazánknak: 2014-ben is megvan a fedezete a számunkra oly fontos felzárkóztatási programoknak és az agrárkifizetéseknek. A képviselő kiemelte: 2014-től az uniós költségvetés szerves része lesz a Duna Régió Stratégia, amelynek beindítása a magyar soros elnökség nagy sikere volt. A Duna-régió a folyó vízgyűjtő területe által meghatározott történelmileg, gazdaságilag, kulturálisan összefüggő egység. A stratégia ennek a régiónak a közös érdekeit szolgálja, többek között segít a természeti és az ipari katasztrófák megelőzésében. Céljaira a 2014. évi költségvetésből 2,5 millió eurót lehet fordítani.

Őry Csaba, a néppárti frakció foglalkoztatási és szociális koordinátora üdvözölte, hogy mind az EP mind a Tanács a gazdasági növekedés és a munkahelyteremtés serkentését helyezte a 2014-es költségvetés középpontjába, és különös hangsúlyt fektet a fiatalok helyzetére. Ennek köszönhetően az ifjúsági foglalkoztatási kezdeményezésre 3,9 milliárd euró kötelezettségvállalási előirányzat és 900 millió euró kifizetési előirányzat áll rendelkezésre jövőre. A fideszes EP-képviselő szintén elégedettségének adott hangot, hogy a leginkább rászorulókra vonatkozó új uniós alap (FEAD) összege a kezdeti 2,5 milliárd euróról 3,5 milliárd euróra emelkedett. Őry Csaba azonban sajnálatát fejezte ki, hogy az Európai Globalizációs Alkalmazkodási Alapra a korábbi 500 millió euró kötelezettségvállalási előirányzat helyett már csak 159 millió euró áll rendelkezésre a jövőben, amelyhez emellett még új feladatok is társulnak.

Pelczné Dr. Gáll Ildikó fideszes EP-képviselő szintén üdvözölte a megállapodást. Mint a belső piaci és fogyasztóvédelmi költségvetési sorokért felelős jelentéstevő örömét fejezte ki, hogy javaslatait teljes egészében sikerült beépíteni a mostani megállapodás szövegébe. Kiemelte: mind a Fogyasztóvédelmi Programot - elsősorban az új online vitarendezési mechanizmus finanszírozása miatt - mind pedig a Vámügyi Programot is elsődleges prioritásként kezelte az Európai Parlament. A 2014-es költségvetés e  javaslatok révén elősegítheti a belső piac hatékonyabb működését, hiszen lehetővé teszi a vállalkozások és a polgárok, valamint a regionális hatóságok számára, hogy közvetlenül részt vegyenek a vitákon és befolyással bírjanak az egységes piac további fejlődésére.

A költségvetés parlamenti jóváhagyásával biztossá vált, hogy az Európai Bizottság a következő évben több mint 100 millió forinttal támogatja azokat az ún. „kísérleti projekteket“, amelyek az igazságszolgáltatás működését szeretnék közelebb hozni az iskoláskorú gyermekekhez. „Ezáltal arra nevelve a jövő generációt, hogy legyen tisztában az őt megillető jogokkal, éljen azokkal, illetve, hogy jobban megismerje országának igazságszolgáltatási rendszerét, annak működését“ – mondta Gál Kinga fideszes EP-képviselő a szavazást követően. A néppárti politikus az Állampolgári, Bel- és Igazságügyi szakbizottságban kezdeményezte e kísérleti projekt támogatását.

(EPP-HungarianPress)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések