ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

Az Európai Parlament biztosítja a Közös Agrárpolitika jövőjét

Az Európai Parlament mai plenáris ülésén megszavazta a Közös Agrárpolitika jövőjéről szóló jogszabálycsomagot. A reformtárgyalások elején többen meg akarták szüntetni a KAP-ot és az európai agrártámogatások rendszerét. Köztük volt Gyurcsány Ferenc, magyar szocialista miniszterelnök, aki kijelentette, hogy a gazdáknak nincs szükségük támogatásra. Ezzel szemben a magyar kormánynak a magyar uniós elnökség során sikerült egy olyan határozatot elfogadtatnia, amely szerint a mezőgazdasági támogatásokat meg kell őrizni. A mai szavazás biztossá tette, hogy a KAP-nak lesz jövője. Külön magyar siker, hogy hazánk esetében nem csak megőriztük, hanem még növeltük is az agrártámogatások összegét: a következő hét évben a magyar gazdák 20%-kal több támogatáshoz juthatnak, mint a megelőző hét évben.
Létrehozva: 2013. november 20., 16:32
nyomtat küld

1. Közvetlen kifizetések (földalapú támogatások)

A legfontosabb eredmény, hogy megszűnik az új tagállambeli, és így a magyar gazdák hátrányos megkülönböztetése a közvetlen kifizetések terén. Termelőink ugyanúgy a támogatások 100%-át kapják, mint a régi tagállamok termelői. A gazdák számára a mostani egyszerű és kiszámítható területalapú támogatási rendszer a jövőben is megmarad. A magyar állattenyésztést és kertészetet emelt összegű termeléshez kötött támogatással segíthetjük a jövőben. Energiaerdő ültetvény létrehozása esetén a gazdák jogosultak lesznek közvetlen kifizetésre és az ültetvény elszámolható lesz az ökológiai célterületben. Sőt, a tagállamok ehhez termeléshez kötött támogatást is nyújthatnak.

Az EP korábbi állásfoglalása szerint a mezőgazdaság legfontosabb feladata az élelmiszertermelés. Az élelmezésbiztonság a jövőben még fontosabb kérdés lesz, hiszen a világ népessége, és így élelmiszerfogyasztása rohamosan növekszik. A KAP egyetlen intézkedése sem veszélyeztetheti az élelmezésbiztonságot. A zöldítés, azaz a termőterületek 5%-os csökkentése ezért nem elfogadható! Ennek következtében évente akár 15 millió tonnával csökkenhetne az EU gabonatermelése. Ez megfelel a világ egyik legnagyobb gabonaimportőre, Egyiptom éves behozatalának. Emiatt az EU akár nettó gabonaimportőrré is válhat. Ezért annak ellenére, hogy számos magyar érdeket sikerült érvényesíteni, a Fidesz európai parlamenti delegációja a közvetlen kifizetésekre vonatkozó javaslat egészét végül nem szavazta meg.

2. Piaci támogatások

Fontos siker, hogy sikerült megőrizni a legfontosabb piaci szabályozásokat, bár ezeket érték a leghevesebb támadások. A tervezett 2015-ös időpont helyett 2017-ig fennmaradhat a cukorkvóta, és így biztosított az egyetlen megmaradt cukorgyár, a kaposvári üzem működése. 2030-ig hatályban maradnak a szőlőtelepítési korlátozások. Ezek nélkül a tőkeerős francia és mediterrán borászatok hatalmas mértékű szőlőtelepítésekbe foghattak volna, kiszorítva a kevésbé versenyképes magyar termelőket. Egyedülálló magyar siker, hogy Glattfelder Béla javaslatának elfogadásával 30 ezer tonnával nőhet hazánk izoglükóz kvótája. A tejkvóták eltörléséről már korábban döntés született, amit a magyar néppárti delegáció ellenzett. A kvóták helyébe lépő új szabályozások kevésbé képesek biztosítani a tejpiac stabilitását.

3. Vidékfejlesztés

A vidékfejlesztési forrásokat a tagállamok jóval szabadabban használhatják fel, mint a megelőző hétéves költségvetési időszakban. A korábbiakkal szemben az erdőgazdálkodás és az élelmiszeripar bekerült a fő célkitűzések közé. A jövőben már az erdőgazdálkodók is hozzáférhetnek a támogatásokhoz, nem csak a tulajdonosok.

A gazdák versenyképessége többek között az energiaköltségek csökkentése révén javítható leginkább. Ezért fontos, hogy a vidékfejlesztési pénzek 30%-át a klímavédelmi intézkedések mellett megújuló energiával és az energiahatékonyság javításával kapcsolatos beruházásokra is kell fordítani. A Bizottság eredeti javaslatával szemben sikerült elérni, hogy az új öntözőberendezésekhez kapcsolódó beruházásokhoz is lehet majd támogatást nyújtani.

4. Pénzügyi ellenőrzés

Jelentős előrelépés a mostani helyzethez képest, hogy a jövőben egyszerűsödnek, és kevesebb adminisztrációval járnak a támogatások.

Az Európai Parlament a KAP reform elfogadásával biztosította a mezőgazdasági támogatások jövőjét. Most a tagországokon a sor, az intézkedéseket át kell ültetni a nemzeti jogukba és dönteniük kell, hogy pontosan mire kívánják fordítani a vidékfejlesztési támogatásokat. A vidéki munkahelyek megőrzése, valamint a magyar gazdák versenyképességének növelése érdekében elengedhetetlen, hogy Magyarország jól hasznosítsa az új KAP által a számára biztosított támogatási lehetőségeket.

(EPP-HungarianPress)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések