ajánlott oldalak

Orbán Viktor a japán miniszterelnökkel tárgyal

Abe Sindzó japán miniszterelnökkel tárgyal csütörtökön Tokióban Orbán Viktor kormányfő.
Létrehozva: 2013. november 20., 17:33 | Utoljára frissítve: 2013. november 21., 08:19
nyomtat küld

A miniszterelnök vezette delegáció - amelynek tagja mások mellett Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, valamint számos üzletember - helyi idő szerint szerda este érkezett hivatalos látogatásra a távol-keleti országba.

A programok csütörtök reggel kezdődnek a japán fővárosban, a Dzsószai Egyetemen, ahol a kormányfő előadást tart Magyarország és Európa a változó világban címmel - közölte korábban Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

A nap folyamán Orbán Viktor megnyitja a Tokiói Magyar Kulturális és Turisztikai Információs Központot - amelynek kialakítására és működtetésére a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint idén 3,5 millió forintot biztosít a kabinet -, üzleti fórumon vesz részt, megbeszélést folytat japán kollégájával, Abe Sindzóval, továbbá Aszó Taró miniszterelnök-helyettessel, pénzügyminiszterrel és japán nagyvállalatok vezetőivel.

A Kyodo japán hírügynökség november elején, Orbán Viktor látogatásának bejelentésekor arról írt, hogy a két ország miniszterelnöke megbeszélésükön várhatóan kifejezik majd azt a szándékukat, hogy szorosabbra fűzzék Japán és Magyarország gazdasági együttműködését. A hírben arra is felhívták a figyelmet, hogy Japán, a világ egyik legerősebb gazdasága, arra törekszik, hogy nukleáris technológiát exportáljon Magyarországra.

Abe Sindzó kormányfő hatalomra jutása óta a japán külpolitika horizontjának szélesítésére törekszik, többek között azért, hogy aktívabb gazdaságdiplomáciával segítse az óvatos kezdeti sikereket mutató radikális növekedési programját, amellyel a két évtizede tartó stagnálásnak és recessziónak akar véget vetni.

Ennek jegyében a japán miniszterelnök júniusban részt vett a visegrádi országok (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) kormányfői csúcstalálkozóján, Varsóban, ahol külön is tárgyalt Orbán Viktorral.

(MTI-fidesz.hu)

médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ