ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

Kövér: A NATO továbbra is a biztonság záloga

 A NATO továbbra is a biztonság záloga, minden idők egyik legsikeresebb, legütőképesebb katonai szövetsége - mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke csütörtökön Budapesten, a XVII. Nemzetközi NATO-konferencia megnyitóján. Martonyi János külügyminiszter arról beszélt, az I. világháború kitörésének közelgő századik évfordulója is arra emlékeztet, hogy a NATO legfontosabb feladata a béke szavatolása.
Létrehozva: 2013. november 21., 11:17 | Utoljára frissítve: 2013. november 21., 11:53
nyomtat küld

A házelnök az Országházban tartott eseményen kiemelte: nagyon fontos, hogy a NATO továbbra is a kölcsönös bizalomra épülő, szilárd, szerteágazó transzatlanti kapcsolatrendszer maradjon. A szövetség alapcéljait azonban a tagállamok védelmi költségvetése nem támasztja alá, a források jelentősen csökkentek - közölte, hozzátéve: a NATO-nak azonban készen kell állnia a kihívásokra.
   
Kövér László úgy vélte, mivel 2014-ben befejeződik a NATO afganisztáni művelete, az új feladatok miatt az európai és amerikai szövetségeseknek közösen elemezniük kell a biztonsági környezetet, aminél figyelembe kell venni, hogy az Egyesült Államok érdeklődése egyre inkább a Csendes-óceán térsége felé fordul.
   
Mint mondta, lényeges, hogy Európa ne veszítse el stratégiai jelentőségét, amihez az kell, hogy többet áldozzon a biztonságra és a védelemre, megfelelő erőforrásai legyenek.
   
Az Országgyűlés elnöke arra is kitért, hogy a Nyugat-Balkán euroatlanti integrációjának segítése Magyarország fontos célja, mivel a régió tartós stabilitása, fejlődése így valósítható meg a leghatékonyabban. A következő NATO-csúcson ezért érdemben kell foglalkozni a NATO bővítésével, továbbá a térségben a regionális együttműködést, a jószomszédi kapcsolatok építését is ösztönözni kell - mutatott rá.
   
Kövér László megjegyezte: az Országgyűlés szoros kapcsot ápol a NATO-val és a szervezet parlamenti közgyűlésével, és 2015 májusában a magyar Parlamentben tanácskoznak a közgyűlés tagjai.

A NATO legfontosabb feladata a béke szavatolása
   
Martonyi János beszédében hangsúlyozta: meg kell erősíteni a tagállamok együttműködését a transzatlanti családban a NATO jövő évi csúcstalálkozója előtt. Hozzátette, Európának és Amerikának szüksége van egymásra, jobban függnek egymástól, mint korábban bármikor. Úgy látja, Európának erős Amerika kell, ahogyan Amerikának is erős Európára van szüksége, és mindkettejük érdeke az erős NATO. Ezt szolgálják majd a NATO jövő évi csúcstalálkozójának döntései is: megerősítik a NATO-t, amely a biztonság fő letéteményese - mondta.
   
A külügyminiszter közölte: a NATO a legsikeresebb állandó koalíció a történelemben, a szövetség a közösen vallott demokratikus értékeken és a tagállamok elkötelezettségen alapul. Az Egyesült Államok figyelme ugyan jelenleg valóban erőteljesebben fordul a Csendes-óceán felé, de nagyra kell értékelni az európai szerepvállalását - közölte. Megjegyezte: Európának többet kell tennie, hogy a védelmi képességeit kiépítse.
   
Beszédében a tárcavezető is kitért a NATO bővítésére. Kifejtette: a szövetség hitelességét fontos megtartani politikai és katonai szempontból is, és ezt szolgálja a bővítés is. A tagság perspektíváját nyitva kell hagyni minden csatlakozni vágyó ország előtt, biztosítani kell, hogy a NATO ajtói nyitva maradjanak - mondta.
   
Martonyi János sikeres új kezdeményezésnek nevezte az úgynevezett okos védelmet, amikor együttműködés révén a tagállamok olyan képességeket szerezhetnek, amelyekre külön nem lennének képesek. A regionális együttműködés nagyon fontos, a visegrádi országok (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) is hatékonyan kooperálnak e területen - mutatott rá.
   
Az afganisztáni művelettel kapcsolatban a külügyminiszter azt mondta, hogy jelentős eredményeket értek el a NATO tagállamai az országban. A szövetség 2014 után sem hagyja magára Afganisztánt, és Magyarország kiveszi a részét az új feladatokból - hangsúlyozta.
   
A tárcavezető arról is beszélt, hogy a biztonság garantálása nagy kihívás a költségvetési korlátok közepette a tagállamoknak. A szövetségnek azonban folyamatosan készen kell állnia, mert nem tudni, mikor lesz szükség legközelebb arra, hogy cselekedjen - hangoztatta Martonyi János.

(MTI - fidesz.hu)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések