ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

"Az önkormányzatoknak átláthatóan kell működniük"

Az önkormányzatoknak minél átláthatóbban és tiszta viszonyok között, a törvényeket és az előírásokat maradéktalanul betartva kell működniük - hangoztatta Szabó Erika, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium területi közigazgatásért felelős államtitkára csütörtökön Szombathelyen.
Létrehozva: 2013. november 21., 11:46 | Utoljára frissítve: 2013. november 21., 12:04
nyomtat küld

Az államtitkár sajtótájékoztatón azt mondta, rendszerszinten kell megelőzni az olyan helyzetek kialakulását, amelyek törvénytelenséghez, például korrupcióhoz vezethetnek. Éppen ezért, figyelemfelhívó és megelőző jelleggel szerveztek az Állami Számvevőszékkel (ÁSZ) közösen december közepéig tartó országos konferenciasorozatot, amely most Vas megyei állomásához érkezett.
Szabó Erika hangsúlyozta: az integritás vagyis az átláthatóság, a tiszta viszonyok megteremtése és folyamatos fenntartása, a hatékony belső kontroll működtetése egyfajta önvédelem az önkormányzatok számára.
   
Kitért arra, a konferenciákon az ÁSZ szakemberei úgy tudják segíteni az önkormányzatokat, hogy átadják a számvevőszék ellenőrzési tapasztalatait és elmondják a gazdálkodással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat. A minisztérium pedig a törvényességi felügyelet keretében a megyei kormányhivatalokon keresztül igyekszik "jó szóval" felhívásokkal, tanácsokkal szolgálni.
   
Az ÁSZ elnöke a konferencia előtti sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: közügy az, hogy Magyarországon minden település szabályosan és jól működjön; az önkormányzati vagyon is a nemzeti vagyon része, ezért az önkormányzati gazdálkodás ellenőrzése az ÁSZ joga és kötelezettsége.
   
Domokos László elmondta: az Állami Számvevőszék az ellenőrzési jogkör gyakorlása mellett erősíteni akarja szolgáltató funkcióját is, és ebbe a körbe tartoznak a mostani tájékoztató fórumok.
   
Kiemelte, az ÁSZ számára óriási kihívást jelentett az önkormányzatok ellenőrzése, hiszen a több ezer település gazdálkodásán kívül ellenőrizniük kell a nemzetiségi önkormányzatokat és azokat a cégeket is, amelyekben az önkormányzatoknak többségi tulajdonrészük van.
   
Közölte: az ÁSZ az önkormányzati cégek ellenőrzését nem véletlenül kezdte a BKV-val, de eljutnak vidékre is, ahol például a színházakat, a közlekedési és a hulladékkezelő cégeket vizsgálják majd meg.
   
Domokos László az MTI kérdésére elmondta: tapasztalataik szerint az önkormányzatoknál sokszor egyszerű szabályokat sértenek meg, ami könnyen kiküszöbölhető volna. Nem veszik például figyelembe az összeférhetetlenségi szabályokat, aláírási címpéldányok hiányoznak, az önkormányzati kötelezettségvállalásokat nem mindenhol tartják nyilván, és sok helyen takarékosságból elsőként a belső ellenőrzést építették le.

(MTI-fidesz.hu)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések