ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

Orbán: Több lábon kell állni

A kormány célja az, hogy 2018-ra a jelenlegi 11-12 százalékról 33 százalékra növelje az Európán kívülre irányuló export arányát - mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádiónak.
Létrehozva: 2013. november 22., 10:26 | Utoljára frissítve: 2013. november 22., 10:32
nyomtat küld

A hivatalos látogatáson Japánban tartózkodó Orbán Viktor a Kossuth Rádióban péntek reggel felvételről sugárzott interjúban azt mondta: miután a bankok a hitel nyújtásakor minden szakmai ismerettel rendelkeztek, és erősebbek az adósoknál, "tudni szeretnénk, az igazságszolgáltatás szerint vajon nem a bankoknak kellene-e viselniük - mint a józan erkölcsi érzék diktálná - az árfolyamváltozásból fakadó veszteséget".

A másik kérdés, amelyben a kormány mielőbbi gyors állásfoglalást vár, hogy szabad-e a bankoknak egyoldalúan, az adósnak kedvezőtlenül módosítani a kamatot.

Hozzátette: nem befolyásolhatja a bíróságokat, de bízik abban, hogy igazságot fognak szolgáltatni, és bízik a gyors döntésben is, mert az a véleménye, hogy már "tegnap is késő lett volna". Ezért kéri az igazságszolgáltatást, hogy amint lehet, hozzon világos állásfoglalást, amelyhez a kormány és a bankszektor is igazodhat.

Orbán Viktor az MR1 Kossuth 180 perc című műsorában

Orbán Viktor mellbevágónak nevezte, hogy a bankok - mint a Gazdasági Versenyhivatal megállapította - kartelleztek a végtörlesztés meghirdetését követően. "Így nem lehet bánni az emberekkel. Végre kigondol a kormány egy devizahiteleseket segítő megoldást, egérutat, kinyitja az ajtót, és akkor a bankok összeállnak és együttesen visszazárják" - mondta. Szerinte ez is sürgetőleg kellene, hogy hasson az igazságszolgáltatásra. A miniszterelnök az elmúlt időszak gazdasági - növekedési, foglalkoztatási és a reálbérek alakulásáról szóló - adatait úgy értékelte: "hasítunk", de hiba lenne elbizakodottá válni.

Újólag kiállt az egykulcsos adórendszer mellett, és azt mondta, a 2010 előtti adórendszer kis híján tönkretette az országot, most mégis "ugyanazok a gazdaságpolitikusok ugyanazt a rossz adórendszert ajánlgatják" az embereknek. "Tartsunk ki a mostani mellett, és jönni fognak az eredmények, ahogy idén is tapasztaltuk" - hangoztatta. Megemlítette azt is, hogy januártól több százezer család jár jól a gyed extra bevezetésével és a családi adókedvezmény kiterjesztésével. Egyúttal jelezte, hogy az alkotmány hosszú távra rögzítette a családi adórendszert.

A különadókról azt mondta, felelőtlenség lenne most vállalni, hogy mikor vezetik ki őket. De - hívta fel a figyelmet - ma lényegében csak a bankszektort és a monopol vagy monopóliumhoz közeli helyzetben lévő nemzetközi nagyvállalatokat sújtják a különadók, esetükben pedig indokolt a nagyobb adóterhelés.

Orbán Viktor részletesen beszámolt Japánban folytatott megbeszéléseiről, így arról, hogy szintetikus gumit gyártó vegyes vállalat létrehozásáról állapodott meg a Mol és a Japan Synthetic Rubber, az üzem Tiszaújvárosban működik majd.

Szólt arról, hogy a japánok megfontoltak, "de ha egyszer betették valahová a lábukat, ott kitartanak", ezt mutatja, hogy magyarországi befektetéseik összege 3,5 milliárd euró, ami a kereskedelmi forgalomhoz hasonlóan tovább nőhet a következő években.

Japán - bár éppen most tárgyal egy uniós szabadkereskedelmi megállapodásról - rájött arra, hogy hiba lenne egyneműnek tekinteni Európát, ezért vannak kimondottan Közép-Európára és azon belül Magyarországra vonatkozó iparfejlesztési, kereskedelmi, beruházási elképzelései - közölte Orbán Viktor.

Beszélt a két ország gazdaságpolitikájának hasonlóságairól is. Azt mondta, "bajtársias hangulatban" tárgyalt Abe Sindzó japán miniszterelnökkel, akivel egyetértettek abban, hogy a világ a válság elmúltával nem lesz ugyanolyan, mint korábban, ezért érdemes a válságot okozó módszereket, elveket újakra cserélni, még ha olykor meglepetést, idegességet váltanak is ki.

Magyarország érdekelt az Európai Unió sikerében, mert a külföldön értékesített magyar áruk 75-80 százalékát ma uniós tagállamok piacain adják el. Azonban több lábon kell állni, és a kormány célja, hogy 2018-ra a jelenlegi 11-12 százalékról 33 százalékra növelje az Európán kívülre irányuló export arányát. Ez ambiciózus, de reális cél - mondta a kormányfő.

Orbán Viktor egy előadásában arról is beszélt, Magyarország euróövezeti csatlakozásáról nem években, hanem évtizedben vagy évtizedekben kell gondolkodni. Most azt mondta, ez megegyezik a lengyel állásponttal, Lengyelország a nyáron jelentette be, hogy egy évtizedig nem aktuális az eurócsatlakozás, Csehországban pedig nem is beszélnek erről.

(MTI-fidesz.hu)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések