ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

A bankok visszaélhettek az erőfölényükkel

Üdvözöljük, hogy a Kúria jogegységi eljárás lefolytatását kezdeményezte a devizahitel-szerződések ügyében, az indítványt saját honlapján is közzétette - jelentette ki Gulyás Gergely hétfői napirend előtti felszólalásában.
Létrehozva: 2013. november 25., 15:03 | Utoljára frissítve: 2013. november 25., 15:04
nyomtat küld

A Fidesz országgyűlési képviselője úgy fogalmazott, a 2010-ben távozott szocialista hatalom nehéz örökségének egyik legterhesebb része a devizahitel-szerződések ügye. Egyértelmű volt a kezdetektől fogva a kormány álláspontja, hogy a magyar családoknak jogi védelmet kell biztosítani a szerződéseket kötő bankokkal szemben – fűzte hozzá.

Emlékezetett rá, hogy 2010-ben több mint egymillió devizahitel-szerződés volt, ennek 90 százalékát svájci frankban vették fel, és mindössze 10 százalék volt az euró-, illetve japán jen alapú szerződés. Felelőtlenség volt megengedni azt, hogy olyan devizanemben adósodjanak el családok, amelyet még bevezetni sem kívántunk soha, amire – szemben az euróval – semmilyen nemzetközi jogi kötelezettséget nem vállaltunk – szögezte le.

Gulyás Gergely, példaként a végtörlesztés, az árfolyamgát és az eszközkezelő lehetőségét említve, hangsúlyozta, hogy a kormány sokat tett, de a probléma még nem oldódott meg teljesen. Mint mondta, a Gazdasági Versenyhivatal múlt heti döntése egyértelművé tette, hogy jogellenesen működtek együtt a bankok, kartelleztek annak érdekében, hogy minél több ember számára megakadályozzák a végtörlesztést.

Gulyás Gergely napirend előtti felszólalása és Rétvári Bence válasza a Parlamentben

Ez is alátámasztja a kormánypártok véleményét, miszerint jogi védelemre van szükségük az embereknek a devizahitel-szerződéseket nyakló nélkül megkötő, és a valós kockázatokra a magyar polgárokat nem figyelmeztető bankokkal szemben – jelentette ki. Rámutatott, legkevésbé az állampolgárok tekinthetők felelősnek, komoly felelősséget visel azonban az akkori magyar kormány és a bankfelügyelet, a legnagyobb felelősség pedig azoké a bankoké, akiknek évtizedes tapasztalataik voltak a hitelezésben, mégis „nyakló nélkül tették lehetővé, nem megfelelő biztosíték adása esetén is a hitelek felvételét”.

Fontos, hogy teljes körű megoldást tudjunk találni – emelte ki, hozzátéve, a jó jogszabályi javaslathoz tisztán kell látni a jogi helyzetet, ezért kezdeményezte a kormány, hogy a Kúria jogegységi döntést hozzon. Úgy gondoljuk, számtalan olyan kérdés volt, ahol a bankok egyértelműen visszaéltek az erőfölényükkel, ilyen például az egyoldalú szerződésmódosítások ügye – jegyezte meg. Gulyás Gergely ezzel kapcsolatban elmondta, az uniós fogyasztóvédelmi szabályok alapján is jogellenessé, érvénytelenné lehet nyilvánítani ezeknek a szerződéseknek egy részét vagy akár egészét is.

Elmondta, tartalmi értelemben nem fogalmazhatnak meg igényeket a Kúriával szemben, de miután jelentős társadalmi rétegeket érintő kérdésről van szó, lényeges a kérdés tisztázása.

Ezért üdvözöljük azt, hogy a Kúria jogegységi eljárás lefolytatását kezdeményezte, az indítványt a saját honlapján is közzétette – emelte ki. Ez választ fog adni arra, hogy a deviza alapú kölcsön devizakölcsön vagy forintkölcsön, a deviza alapú kölcsön konstrukciója alapján megkötött szerződések érvényesek-e, a pénzügyi intézményt milyen jellegű tájékoztatási kötelezettség terhelte a szerződés megkötésekor, valamint arra is, hogy amennyiben a deviza alapú kölcsönszerződések bármely okból törvénytelenek, az érvénytelenség törvényi következményei közül a bíróság melyiket alkalmazhatja – sorolta. A képviselő hozzátette, ezekre a kérdésekre várják a válaszokat, a kormány ezt követően lép elő a saját megoldási javaslatával.

(fidesz.hu)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések