ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

Lengyelek felé

Nem kétséges, a magyar-lengyel kapcsolatokban 180 fokos fordulatra van szükség. Sokatmondó, hogy Magyarország új miniszterelnökének első külföldi útja Varsóba vezet. Bőven volt magyar mulasztás e téren az elmúlt időben.
Létrehozva: 2010. június 1., 11:21
nyomtat küld

Nehéz megállapítani, mekkora szerepe volt mindebben a véletlennek, mekkora a hozzá nem értésnek. Hogy a média egy részében maradt némi fanyalgás a lengyelekkel kapcsolatban a kommunista korból, ez némiképp érthető. A szabadságért harcoló Lengyelország üzenetei nem voltak kellemesek a kádári rezsimnek, olyasmiről szóltak, ami fenyegette őket. Függetlenség, demokrácia, nemzeti érdek. Maradt ebből az aggodalomból a posztkommunista génekben is, nem nézték jó szemmel a lengyel politikát, érezhetően lehűltek kapcsolataink. Amikor Lech Kaczynski elnök 2006-ban Magyarországra jött fölavatni a magyar-lengyel barátság győri emlékművét, a magyar miniszterelnök példátlan módon nem fogadta.

Magyarország kissé leértékelődött a lengyelek szemében az utóbbi években. Megdöbbent a közvélemény a 2006. október 23-i rendőri brutalitás láttán-hallatán. A lengyel televízió aznap Budapestről, egy dunai hajóról adta hírműsorait, a lengyel média volt az egyetlen külföldi hírközlő, amely hitelesen közvetítette, ami történt. És húsz év alatt Lengyelország nem egy tekintetben megelőzte Magyarországot. A lengyel politikai gondolkodás egyik alaptétele a kommunista szovjet örökség határozott elutasítása, ebben sokkal következetesebb a sajtó, a politikusok, a történetírás, mint nálunk.

Napjainkban mindkét ország az új külpolitikai tájékozódás lehetőségeit keresi. A Közép-Európa kifejezésnek új értelmezéseit kell megfogalmazni. Hiszen nem kétséges, hogy vannak közös érdekeink, ha nem érdemes is a magyar-lengyel barátság hagyományát túlértékelni a külpolitikai cselekvés terén. A lehetőségek mérlegelésénél nem lehet figyelmen kívül hagyni az eltérő politikai súlyt és a különböző geopolitikai helyzetet. Nyilvánvalóan az Európai Unióban nem egy területen (agrárium, energiabiztonság például) fontos lehet a közös érdekérvényesítés.

Az unió szomszédságpolitikájának két szárnyáról van szó. Az egyik irány: az a Kelet-Európa, amely elsősorban Ukrajnát, Fehéroroszországot és a Moldovai Köztársaságot jelenti, a másik Délkelet-Európa Horvátországtól Szerbián át Bosznia-Hercegovináig, Macedóniáig és Albániáig. Lengyelország a keleti partnerség két éve indult nagyszabású uniós programját készül jobban a mai adottságokhoz szabni, hiszen az Ukrajnával kapcsolatos remények nem mindenben váltak be. Magyarország pedig a dunai partnerség projektumában épp hagyományainak és mai lehetőségeinek megfelelő irányban készül fontos szerepet vállalni. A nagyobb távra tekintő uniós szomszédságpolitika akkor lehet eredményes, ha az említett két szárny mozgását össze lehet hangolni. Ebben a harmonizálásban Magyarország és Románia meghatározó feladatra vállalkozhat. Lengyel, magyar és közép-európai érdek az energiabiztonság megteremtése, a gázszállítás diverzifikálása. Nyilvánvalóan ebben a kérdésben is van mit mondania egymásnak a két ország vezetőinek. A Nabucco projektum és a lengyelek által szorgalmazott Odessza-Brody-Gdansk vezeték kérdéseinek számbavételére, az együttműködés lehetőségeinek a mérlegelésére gondolok.

Annak ellenére, hogy az utóbbi időben a Fehéroroszországban és Litvániában élő lengyel kisebbség gondjai szóba kerültek a médiában, a lengyel közvélemény nem igazán érti a külhoni magyarok kettős állampolgárságának kérdéskörét. Az itteni sajtóban többnyire csak néhány nemzetközi sztereotípia és pontatlanság jelent meg róla. Országképünk alakításában is gyökeres fordulatra van szükség. Ilyenkor látszik, mekkora hiányt jelent a krakkói főkonzulátus bezárása.

A Fidesz választási győzelmét általában pozitívan fogadták Lengyelországban, hiszen a politikai térkép így sokkal hasonlóbb egymáshoz. Kedvezők a feltételek az újrakezdéshez.

(Kiss Gy. Csaba, Magyar Hírlap)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések