ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

Egy ablak

Tegnap megkezdték tevékenységüket azok a főtisztviselők, akiket Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási miniszter hétfőn nevezett ki az új megyei közigazgatási hivatalok élére. Maguk a hivatalok is tegnap, vagyis szeptember 1-jén láttak munkához. Azt követően tehették ezt, hogy az Országgyűlés kétharmados többsége még a nyári szünet előtt módosította az önkormányzati törvényt, és megteremtette annak lehetőségét, hogy a 7 regionális hivatal helyett 19 megyei és egy fővárosi hivatal jöjjön létre.
Létrehozva: 2010. szeptember 2., 14:35
nyomtat küld

Hosszú és viszontagságos út vezetett idáig. A Medgyessy-kormány az SZDSZ államellenes elméletének megfelelően azonnal úgynevezett államreformba kezdett. Ennek a tömör lényege az volt, hogy le kell rombolni a közhatalmat, szét kell verni az államapparátust, piaci alapokra kell helyezni a hatóság működését. A főtisztviselői kart menesztették és valóságos hajtóvadászatot indítottak a közhivatalok vezető beosztású munkatársai ellen. Kriminalizálták a közigazgatást.
A tervek kidolgozása Gyurcsány Ferenc 2006-os hivatalba lépése után új lendületet vett. Véghezvitelében kitüntetett szerepet vállalt Draskovics Tibor, Bajnai Gordon, Szetey Gábor és Lamperth Mónika. A politikus asszony például a 2006-os önkormányzati választás után zárt körben azzal nyugtatgatta párthíveit, hogy a polgári erők helyi választáson elért fölényes győzelme ellenére sem a Fidesz fogja osztogatni az uniós forrásokat. A döntés jogát ugyanis kiveszik, kivették a megyék kezéből, és a régióknak adták át. Lamperth egyebek közt kijelentette: "Higgyétek el, hogy tudjuk a dolgunkat. Én olyan javaslatot fogok a frakciókkal való egyeztetés után a kormány elé terjeszteni, ami a kormánypárti politikusoknak és a szocialista politikusoknak erős lehetőséget és mandátumot ad a regionális területfejlesztési tanácsban."
A hatalomgyakorlás és a pénzosztás módozatai azóta széles körben ismertté váltak. A választók áprilisban emiatt menesztették a balliberálisokat. A jogbiztonság ugyanis megszűnt, az államgépezet szétesett. Gyurcsány kormánya súlyos, többszöri alkotmánysértéssel tudta csak elérni, hogy például a közigazgatási hivatalok ne a megyékben, hanem a régiókban működjenek. Kormányrendelettel módosították a kétharmados önkormányzati törvényt. Az Alkotmánybíróság ezt kétszer is kifogásolta, megsemmisítve az alaptörvénnyel ellentétes rendelkezéseket. Harmadik alkalommal a nyáron figyelmeztetett: ilyen körülmények közt nem ellenőrizhetők az önkormányzatok rendeletei és határozatai.
Az Orbán-kabinet ilyen előzmények után tűzte napirendjére a törvényes állapot helyreállítását. A főváros és a megyék visszakapták jogaikat. Januártól további intézkedés következik: a megyei közigazgatási hivatalok kormányhivatallá alakulnak át, élükre pedig kormánymegbízottat nevez ki a miniszterelnök. A kormányhivatal magába olvasztja az országban szétszórtan működő jelenlegi hatóságokat, így az ÁNTSZ-t, a földhivatalt, a mezőgazdasági hivatalokat. Emellett átveszi a mostani polgármesteri hivataloktól azokat a teendőket, amelyek valójában a kormány felelősségi körébe tartoznak. Ilyen az anyakönyvezés, a gyámügyi és a szociális igazgatás. Az elképzelés szerint 2013 végére általánossá válik az úgynevezett egyablakos szolgáltatás: az érdekeltek ugyanazon a helyen kérelmezhetik a gyes megítélését vagy az építési engedély kiadását. Mindehhez, vagyis a hatékony kormányzati munkához sok erőfeszítésre, nagy szakértelemre lesz szükség. A polgárok korrekt és előzékeny ügyintézést várnak el. Emellett természetesen azt, hogy a nyolc kártékony év után megszűnik a korrupció és a bürokrácia.

(mno.hu, Kulcsár Anna)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések