ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

Hassay Zsófia: Tisztesség és rend

Botrányos ingatlanpanama és sorozatos büntetőeljárások után tisztességet és rendet akar Hassay Zsófi, a Fidesz-KDNP jelöltje Terézvárosban, ahol négyen szállnak ringbe a polgármesterségért.
Létrehozva: 2010. szeptember 16., 15:36 | Utoljára frissítve: 2010. szeptember 16., 16:48
nyomtat küld

Botrányos ingatlanpanama és sorozatos büntetőeljárások után tisztességet és rendet akar Hassay Zsófi, a Fidesz-KDNP jelöltje Terézvárosban, ahol négyen szállnak ringbe a polgármesterségért

Terézváros polgármesterjelöltje a Fidesz színeiben egy fiatal hölgy, Hassay Zsófi a, aki huszonöt évesen lett először önkormányzati képviselő. Nem csoda, hogy 1998 és 2002 között ő volt a legfiatalabb női alpolgármester. A magyar-francia-turizmus szakos tanár, akinek egy hatéves kislánya van, immár tizenkét éve képviselő, alaposan ismeri a kerületet. S bár mind a közvélemény-kutatók, mind a közelmúltban lezajlott időközi választás eredménye győzelmet jósol számára, nincs könnyű dolga: Terézvárosban eldurvult a kampány. A civil mozgalmak mögé bújó szocialisták a hazugságoktól, a félelemkeltéstől, a lakosság riogatásától sem riadnak vissza, ha a hatalomról van szó.

Hassay Zsófiával a Hunyadi téri vásárcsarnokot látogattuk meg éppen. A csarnok a kerület nagy botrányköve. Omladozik a vakolat, pusztul a szép épület, pedig nagy kár érte. Kevés ilyen szép műemlék épület van, amely a mai napig vásárcsarnokként üzemel a város szívében. A szocialisták 2002-ben és 2006-ban is megígérték, hogy felújítják. Mélygarázst terveztek a műemlék csarnok alá, és minden igyekezetük arra irányult, hogy kiszorítsák az őstermelőket, a kerület lakóinak óriási felháborodására. A nyertes befektető azonban visszalépett, a csarnok felújítása elmaradt. A Fidesz polgármesterjelöltje a csarnok elhanyagolt részeit mutatja. - A beruházást nem lehet tovább halogatni, mert ez a jobb sorsra érdemes tér Terézváros szégyenfoltja lett. Úgy szeretnénk a csarnokot rekonstruálni, hogy korszerű legyen, ugyanakkor megőrizze műemlék jellegét, és az őstermelők is tovább árulhassák a portékájukat. Miközben a kerület lakóit nemcsak az elhanyagolt utcák és terek, de ingatlan panamák sorozata is felháborítja, egy civilnek álcázott szervezet, a "Szeretem Terézvárost Mozgalom" nevében röplapot terjesztenek: "Az a veszély fenyeget minket, hogy a nyakig eladósodott Fidesz vezette V. kerületet összevonják a felelősen gazdálkodó VI. kerülettel, azaz velünk, így a terézvárosi lakosokkal fizettetik meg a hiányt, mégpedig úgy, hogy megszüntetik a kerületünk önállóságát.(...) Ne higgyük el egyetlen szavukat se! Hazudnak, becsapnak minket, ahogy áprilisban is tették! Ne hagyjuk, hogy a Fidesz-úthenger eltapossa a 232 éve önálló Terézvárost. Ne hagyjuk, hogy a kerület lakóival fizettessék ki az V. kerület adósságát! Ezt még meg tudjuk akadályozni!"

A rémhír mögött minden kétséget kizáróan az MSZP áll. A terézvárosi szocialista polgármester ugyanis személyesen tiltakozott a belvárosi kerületek összevonásának terve ellen. Verók István, aki újraindul az őszi önkormányzati választáson, Szanyi Tiborral közösen a kerületek összevonásának tervével ijesztgeti a kerület lakosságát. Hassay Zsófi a elképesztőnek tartja a szocialisták rémhíreit. - Összevonásról szó sincs - nyugtatja meg a terézvárosiakat Hassay Zsófia. -Ugyan minek tartanánk önkormányzati választásokat a VI. kerületben, ha ez a híresztelés igaz lenne? - hivatkozik a józan észre. Tény és való, hogy a parlament elfogadta az országgyűlési és az önkormányzati képviselők létszámának csökkentését, ami természetesen érintette mind az országgyűlési, mind az önkormányzati képviselők körzeteit, ám a körzethatárok változása messze nem értelmezhető egyes budapesti kerületek megszűnésével, illetve összevonásával.
- Amikor az érvek elfogynak, jönnek a hazugságok - utal a kampány ízű híresztelések megalapozatlanságára Hassay Zsófia, aki szerint jobban tennék a szocialista képviselők, ha tisztáznák magukat az Andrássy úti ingatlanok eladása ügyében. Az Andrássy úti ingatlanátjátszások
története a mostanit megelőző ciklusra nyúlik vissza. Több ingatlan eladása került fókuszba, köztük az Andrássy út 21. és az Andrássy út 47. számú nagy értékű palota, amelyeknek eladásával a Demokrata is foglalkozott. Az egyik ügyben már bírósági ítélet is született. Az Andrássy út 47. szám alatti ingatlant az önkormányzat egy belga üzletembernek adta el jóval áron alul. Később a Fővárosi Bíróság semmisnek nyilvánította az adásvételt. Mint arról a Demokrata is beszámolt, az belga üzletember egyébként érintett volt az azóta már sikeresen megakadályozott pátyi golflakópark- beruházásban is.

Az Andrássy úti paloták ügye a nyomozóhatóság figyelmét sem kerülte el. Tavaly januárban idézést kapott a rendőrségtől a 2002-2006 között regnáló kerületi képviselő-testület tucatnyi MSZP-s és SZDSZ-es tagja, köztük Verók István polgármester is. Az idén tovább bővült a gyanúsítottak köre. Ekkor már a volt terézvárosi szocialista alpolgármester, Fürst György is gyanúsított lett. A Központi Nyomozó Főügyészség közleménye szerint a volt alpolgármester ugyancsak megalapozottan gyanúsítható különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének elkövetésével.
Az okozott kár eléri a 200 millió forintot. A főügyészség szerint Fürst György és a képviselő-testület többsége jogellenesen megszavazta az ingatlanértékesítést, kétszáz millió forint vagyoni hátrányt okozva ezzel az önkormányzatnak.

- A szocialisták azzal érvelnek, hogy az eladás volt a legkézenfekvőbb módja a paloták rendbehozatalának. Azt azonban nem tudják megmagyarázni, miért adták el ezeket a nagy értékű ingatlanokat pályáztatás nélkül és áron alul. Olyan nyomott árakon értékesítették őket, ami az ingatlanok valós értékével köszönő viszonyban sem volt - ad hangot felháborodásának
Hassay Zsófia, aki szerint, ha ezeket az ingatlanokat piaci áron, pályáztatással értékesítik,
a vételárból látványos fejlesztéseket lehetett volna véghezvinni a kerületben. Azóta a vevők már továbbadták a palotákat, az újabb vevők pedig a nyomott ár többszörösét fizették ki értük. Lehet vajon ilyen múlttal választást nyerni? Átlátnak-e a szitán Terézváros polgárai?
- Nem csak remélem, biztosan tudom, hogy igen. Terézváros lakóinak túlnyomó többsége rendet, átláthatóságot, tiszta viszonyokat, egészséges körülményeket és jó erkölcsöt szeretne. A testületben azonban még ma is ott ülnek azok a szocialista képviselők, akiket hűtlen kezeléssel gyanúsítanak. Azt hiszem, országosan is egyedülálló jelenség, hogy a mostani MSZP-s jelöltek több mint fele gyanúsított, élükön Verók István polgármesterrel. Ezért a nyár közepén nyílt levélben kértem Mesterházy Attilát, az MSZP elnökét, ne támogassa azon képviselők jelölését, akik ellen büntetőeljárás van folyamatban. Hiába írtam, a levelemet válaszra sem méltatta. Az előjelek azt mutatják, a választ, amely csattanósnak ígérkezik, Terézváros lakossága adja majd meg október harmadikán.

Hassay Zsófiához számtalan visszajelzés érkezett arról, hogy a kerület végre tisztességes játékszabályokat akar. - Ezért is választottuk a "Tisztesség és rend" jelszavakat - szögezi le a polgármesterjelölt. - Nagyon fontosnak tartjuk, hogy az október harmadika után felálló képviselő-testület tagjai a kerület polgárainak érdekeit szolgálják, erkölcsileg feddhetetlenek legyenek és e feddhetetlenségük birtokában, a kerületben rendet teremtsenek. Elárulja a Demokrata olvasóinak, hogy győzelme esetén felülvizsgálják a gyanús ügyleteket és ahol még lehet, megtámadják a jogellenes szerződéseket. Ami pedig a nagy értékű ingatlanokat illeti, tilalmi listát terveznek létrehozni, amely azon ingatlanokat tartalmazza, melyeket semmiképp se lehessen eladni, már csak azért sem, mert ezekből az önkormányzatnak bérleti bevétele származik. - Úgy kell a nagy értékű épületeket hasznosítani, hogy azok megmaradjanak az önkormányzat tulajdonában, és hasznot hozzanak, vagyis alapvetően más szellemben szeretnénk gazdálkodni, mint a most hatalmon levők - foglalja össze terveit Hassay Zsófia. - De emellett áttekintjük a pártalapon felosztott önkormányzati cégek működését is. (A vagyonkezelő rt. a szocialisták, a foglalkoztatást elősegítő kft. a szabad demokraták érdekeltségébe tartozik.) A helyzet pikantériája, hogy még a koalíciós partnerek is egymásra mutogatnak, ha arról van szó, hogy melyik cég melyik párt kifizetőhelye...

Hassay Zsófia nagyon fontosnak tartja a zöldfelületek megőrzését, lehetőség szerinti bővítését. Fontosnak tartja a kerületben lakók életkörülményeinek javítását, kiemelt figyelmet fordít a szépkorúakra, a nagycsaládosokra, növelni fogja támogatásukat, és megígéri, hogy a fiatalok is érezni fogják a változásokat. Emellett Terézváros legnagyobb gondja, hogy a lakókat zavarja az éjszakai élet, gyakran túl hangosak a szórakozóhelyek, a vendégek pedig az utcán randalíroznak az éjszaka közepén, amikor mások aludni szeretnének. Hassay Zsófiának erre is van receptje: egyedi engedélyek alapján döntenének a szórakozóhelyek nyitva tartásáról; amelyekre panasz érkezik, azok korán lesznek kénytelenek bezárni. A fiatal polgármesterjelölt bízik a győzelemben. Szembeszáll legnagyobb ellenfelével, Verók Istvánnal az őszi küzdelemben.
S bevallja, ebben nagy segítséget jelent hatéves, Alma nevű kislánya, ő drukkol a legjobban édesanyja sikeréért.

Hernádi Zsuzsa

(Magyar Demokrata http://www.demokrata.hu)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések