ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

A tyúk vagy a tojás?

Pontosan e cikk megjelenésének napján látogat Günther Oettinger, az EU energetikáért felelős biztosa a Makó melletti Csanádpalotára, hogy találkozzon Orbán Viktor miniszterelnökkel és a román kormányfővel, Emil Bockal. Csanádpalota nem az a pontja Magyarországnak, ahová az ember egy ilyen magas rangú látogatást szervezne. Kivéve, ha éppen itt keresztezi egy új földgázvezeték a magyar-román határt, összekapcsolva a két szomszédos ország hálózatát.
Létrehozva: 2010. október 14., 12:23 | Utoljára frissítve: 2010. október 14., 16:31
nyomtat küld

A határra szervezett csúcstalálkozó és az átadók személye is jelzi: nem pusztán néhány darab cső lefektetésének technikai kérdéséről van szó, s nem is csak a két országot érintő lépésről. Az új vezeték jelentősége akkor fejthető meg, ha abban a nagyobb képben vizsgáljuk, amelyet az elmúlt években a térség energiavíziójaként felvázoltunk. Ennek lényege, hogy nemzetközi összefogással egy olyan, országainkat összekötő hálózatot építsünk ki Közép-Európában, melynek betáplálási pontja - az Oroszországból jövő vezetéken túlmenően - egy lengyel, illetve egy horvát cseppfolyós földgáz fogadására képes terminál, valamint egy, a Kaszpi-tenger térségének földgázkincsét nekünk szállítani képes vezeték. Ha a vízió egyszer valósággá válhatna, a térség országainak jelenlegi gázellátási kiszolgáltatottsága jóformán megszűnne. Ez felzárkóztatási feladat is egyben: a kontinens nyugati felének országai összekapcsolt nemzeti földgázhálózatokból és több betáplálási pontból álló piaccal rendelkeznek ezért remélhető, hogy az EU a soron következő beruházásokat is támogatni fogja, akárcsak a most megvalósuló magyar-román összeköttetést. Persze csak akkor, ha sikerül ebben a kérdésben egy hangon szólnunk nekünk, közép-európaiaknak.

Közösen lobbizni azonban csak gazdaságilag életképes projektekért érdemes. Rendkívül komoly tőkét igényel annak az infrastruktúrának a kiépítése, amely a világ különböző pontjairól importálható földgázt térségünk országainak elérhetővé tenné. S ennél a pontnál érkeztünk el a tyúk vagy a tojás dilemmájához.

Szemerkényi Réka teljes cikke a legfrissebb Heti Válaszban (2010. október 14.) olvasható.

(Heti Válasz)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések