ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

Alkotmányozunk

Gyér érdeklődés, foghíjas padsorok jellemzik a parlament üléstermét, amióta a héten elkezdődött az alkotmány szabályozási elveinek vitája. Az MSZP nem vesz részt az eszmecserében, és a Lehet Más a Politika (LMP) is csak rövid ideig, frakcióvezetője útján képviseltette magát. Schiffer András azért szólalt fel, hogy ezen a fórumon és ne a sajtóban közölje: miért nem tisztelik meg jelenlétükkel az alkotmányozást, és mi lenne a feltétele, hogy esetleg mégis bekapcsolódjanak a munkába. A szocialista párt írásban és tájékoztatón fogalmazta meg követeléseit.
Létrehozva: 2011. február 17., 09:24
nyomtat küld

A két ellenzéki erő voltaképpen azt hozta az ország tudomására, hogy szerintük nincs szükség új alkotmányra, vagy ha mégis, azt nem a Fidesz-KDNP kormányzati működése idején kell megszavazni. Lamperth Mónika, Mesterházy Attila és Bárándy Gergely úgy véli: az alaptörvényt két egymást követő parlament kétharmados többségének változtatás nélkül kellene elfogadnia. A párt emellett azt tanácsolja, hogy fél év múlva kezdjék újra az alkotmányozást. Szerintük a szabályozási elveket négyötödös szavazataránnyal hagyhatnák jóvá a képviselők.

Az LMP feltételrendszere ennél összetettebb, mondhatni: körmönfontabb. A párt a demokratikus alkotmányozás intézményes kívánalmairól beszél. A nyilatkozatból ítélve demokratikusnak az az alkotmányozás tekinthető, amely megfelel a Lehet Más a Politika elképzeléseinek. A demokratikus jogalkotást eszerint a következő megoldások jellemzik: megerősítő népszavazás vagy a következő Országgyűlés elfogadó döntése, az Alkotmánybíróság tavaly októberi státusának visszaállítása, az alkotmányvédelem főbb szabályainak négyötödös megszavazása és a jogalkotás folyamatának meghosszabbítása.

Nagy meglepetést nem okozhat a két ellenzéki alakulat elzárkózása. A szocialisták voltaképpen a választóknak törlesztenek. Képviselőik nem tudtak beletörődni a sorozatos vereségekbe. Az akkori pártelnök-miniszterelnök Gyurcsány Ferenc a kettős állampolgárságról szóló 2004-es népszavazáskor, majd 2006-ban még félrevezethette a választókat. A 2008-as szociális referendum, a 2009. évi uniós voksolás, valamint a múlt évi parlamenti és helyhatósági választás azonban kijelölte a párt helyét a magyar társadalomban. Mostani, teljesíthetetlen feltételeik csak ronthatnak ezen a helyezésen.

Az LMP érveléséből az elmúlt húsz év gyakorlata köszön vissza. Mindenekelőtt az SZDSZ-nek a rendszerváltozás óta képviselt álláspontja: mi mondjuk meg, ki a demokrata, nélkülünk nincs demokratikus kormányzás. Paktum útján vagy nyílt koalícióra lépve mi szabjuk meg az irányt. Felismerhető az LMP megnyilatkozásaiban a demokrata fórum pár évig folytatott kétfrontos politizálása is: sem Gyurcsány Ferenc, sem Orbán Viktor nem kell.

Az LMP feltételei mögött végül a parlamentből kisöpört két rendszerváltó párt - az SZDSZ és az MDF - maradékainak, holdudvarának erőfeszítései sejlenek fel. Az ifjabb generációk képviselőiből álló párt ugyanakkor elgondolkodhatna azon: érdemes-e ezt az avítt, erőszakos felfogást továbbvinnie. Nem kellene-e inkább visszatérnie az ülésterembe, hiszen a korábbi potentátok elveszítették szakmai és társadalmi támogatottságukat, hitelüket? A parlamenti képviselőnek - különösen, ha szívén viseli a demokrácia jövőjét, az alkotmányos jogokat és garanciákat - a parlamentarizmust kell elsősorban szem előtt tartania.

Az idő megérett az új alkotmány elfogadására. A közpénzügyek rendbetétele, az emberi és a szabadságjogok megerősítése, az ország átszervezése - a múlt lezárása időszerűvé vált. A kormányzat és az ellenzék egyaránt felelősséget visel a jövőért.

(Kulcsár Anna, Magyar Nemzet)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések