ajánlott oldalak

Segíteni kell az arab államokat a demokratikus átalakulás útján

Az erőszakmentesség, a helyi felek közti politikai párbeszéd és a reformfolyamat hitelessége az a három alapelv, amelyet az Európai Unió minden esetben szem előtt tart az arab világban zajló eseményeknél - jelentette ki Németh Zsolt külügyi államtitkár szerdán Strasbourgban, ahol Catherine Ashton kül- és biztonságpolitikai EU-főképviselő, valamint az Európai Unió magyar elnökségének képviseletében felszólalt az Európai Parlament plenáris ülésén a szíriai, jemeni, illetve bahreini helyzetről folytatott vitákban.
Létrehozva: 2011. április 6., 20:04 | Utoljára frissítve: 2011. április 7., 10:58
nyomtat küld

Magyar újságíróknak nyilatkozva Németh Zsolt kifejtette: az ülésen olyan országokról volt szó, ahol az "arab tavasz" keretében látványosan felerősödött vagy megjelent összetevőként az erőszak.

Leszögezte: érdemi politikai reformokat csak erőszakmentesen lehet megvalósítani, az erőszak alkalmazása bármelyik oldalon a szándékkal ellentétes eredményre vezet. Az EU álláspontjának lényegét képezi az erőszak minden formájának megszüntetése. Az unió pozíciója szerint a meghatározó politikai csoportok közötti párbeszéd beindítása ugyancsak kiemelten fontos tényezője egy békés és demokratikus átalakulási folyamatnak.

Bízunk abban, hogy a párbeszéd ezekben a konfliktushelyzetekben egyre inkább átveszi a párbeszéd hiányának helyét - fogalmazott Németh Zsolt. Az elmúlt időszakban az autoriter rendszerek elfedték ezen országok sokszínűségét - fűzte hozzá a viták utáni sajtótájékoztatóján.

Azt is hangoztatta a magyar külügyi államtitkár: annak a politikai és gazdasági reformfolyamatnak, amely kibontakozóban van, az adott államok által meghatározottnak kell lennie. Leszögezte: senki más nem fogja tudni megvalósítani ezen országok reformjait, csak az adott társadalmak. A nemzetközi közösség ugyanakkor segíteni tud abban, hogy a folyamat fenntartható és hiteles legyen - tette hozzá.

Ezen az úton nem lehet visszafordulni - vélte Németh Zsolt. Az arab világban megindult egy olyan, reményeink szerint demokratikus, polgári átalakulási mozgalom, amelynek a lendületét fenn kell tartani, amelyhez segítséget kell tudni nyújtani - szögezte le. Hozzátette: a közép-európai országoknak vannak ezzel kapcsolatos tapasztalatai, amelyeket felajánlanak az arab országok számára.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy a Nyugatnak felül kell vizsgálnia eddigi szomszédságpolitikáját. Hangsúlyozta, hogy az elkövetkező időszakban a demokráciaépítésnek lényegesen nagyobb szerepet kell betöltenie a gazdasági jellegű, fejlesztéspolitikai hangsúlyú szomszédságpolitika mellett.

Kifejtette, hogy közép-európaiként az elnökségnek arra is feltétlenül fel kell hívnia a figyelmet, hogy fenn kell tartani a déli és a keleti szomszédokra vonatkozó politika közti egyensúlyt, "a mechanikus szétválasztásnak véget kell érnie". Egységes szomszédságpolitikát kell kidolgozni, amely egységesen vonatkozik a szomszédokra minden irányban, ellenkező esetben ennek a politikának "nem lesz összeurópai támogatottsága".

A leendő új stratégiában az EU elmúlt időszakra vonatkozó önkritikájának is tükröződnie kell - tette hozzá, leszögezve, hogy e politika egysége "sokkal inkább az EU-ról szól", arról, "felfogja-e az unió, hogy van egy környezet, amely meghatározó módon befolyásolja a jövőjét".

Kérdésre válaszolva az államtitkár elmondta: mindegyik érintett ország esetében figyelmeztető jel, hogy Líbiában a nemzetközi közösség beavatkozott. A nemzetközi közösségben megfogalmazódott a védelem joga és felelőssége, benne az, hogy az ártatlanok védelme, a népirtás megelőzése elegendő indok a beavatkozáshoz - húzta alá.

Németh Zsolt hangsúlyozta azt is: Ashton főképviselő kérte fel a magyar elnökséget, hogy helyettesítse az EP vitáiban. Erre a tavalyelőtt életbe lépett Lisszaboni Szerződés ad lehetőséget - fűzte hozzá. Megjegyezte, hogy Martonyi János külügyminiszter éppen szintén Ashtont helyettesíti a közép-ázsiai csúcstalálkozón.

Mindez azt is mutatja, hogy az uniós tevékenységben a Lisszaboni Szerződés újításai ellenére az elnökségnek továbbra is fontos külpolitikai szerepe van, minden kérdésben teljes körűen felkészültnek kell lennie - hangsúlyozta Németh Zsolt. Esti sajtótájékoztatóján az államtitkár méltatta, hogy a képviselőtestületben színvonalas vitákat folytattak az említett témáról.

Plenáris ülésén az EP foglalkozott az elefántcsontparti belpolitikai konfliktussal is, amely - mint Németh Zsolt emlékeztetett - az elmúlt napokban eszkalálódott. Az EU készen áll arra, hogy a helyzet rendeződését követően átfogó csomagtervvel segítse a tartós rendezést Elefántcsontparton, ahol a nemzetközi közösség szintén beavatkozott - hangoztatta, hozzátéve, hogy a csomagnak pénzügyi és intézményi elemei is lesznek. Az EU megkezdte az ezzel kapcsolatos egyeztetést - jelentette be.

Felszólalt az államtitkár abban a vitában is, amelynek témája a legkevésbé fejlett országokkal foglalkozó, közelgő ENSZ-konferencián képviselendő uniós pozíció kialakítása volt. Ebben egyebek között azt hangsúlyozta, fontos, hogy az EU fenntartsa kötelezettségvállalásait.

(MTI-fidesz.hu)

médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ