ajánlott oldalak

Pintér: A rendszeres párbeszéd elősegíti az együttműködést

Egyebek között a vízummentességről, az Oroszország és az EU közötti migrációs párbeszéd beindításáról és a szervezett bűnözés elleni harc kérdéseiről tárgyalt a magyar kormány két tagja csütörtökön Szentpéterváron.
Létrehozva: 2011. május 19., 20:55 | Utoljára frissítve: 2011. május 20., 09:38
nyomtat küld

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter, valamint Pintér Sándor belügyminiszter a magyar soros uniós elnökség keretében az Európai Unió és Oroszország partnerségi tanácsa szabadságjogi, biztonsági és igazságszolgáltatási állandó bizottságának tanácskozásán vett részt az orosz városban.

Az ülésen jelen volt Cecilia Malmström, a belügyi kérdésekkel foglalkozó uniós biztos, valamint orosz részről Rasid Nurgalijev belügyminiszter és Alekszandr Konovalov igazságügyi miniszter. Pintér Sándor az MTI-nek telefonon elmondta: a vízummentesség kérdéseiről volt egyebek között szó, és a folyamat lassan halad, de "reméli, hogy még a magyar soros elnökség alatt megerősítést kap".

Ezen kívül a tanácskozáson az Oroszország és az EU közötti migrációs párbeszéd beindításáról volt szó, és magyar megítélés szerint a rendszeres párbeszéd elősegíti majd az együttműködést a legális migráció kérdéseiben, valamint az illegális migráció elleni védekezésben.

Tárgyalt a bizottság a szervezett bűnözés elleni harc kérdéseiről is, amely a magyar soros elnökség egyik prioritása, valamint a kábítószercsempészet, az emberkereskedelem és a számítógépes bűnözés elleni küzdelemről is. Figyelmet szenteltek emellett a terrorizmus elleni harcnak, és megállapították, hogy ez egyebek mellett a 2014-es szocsi téli olimpiára való tekintettel szoros együttműködést igényel - mondta Pintér Sándor.

A magyar belügyminiszter hozzáfűzte: "A felsorolás keveset mond, de sokat takar, és úgy látja, sikerült felgyorsítani a folyamatokat." Ezen kívül Pintér Sándor orosz-magyar visszafogadási végrehajtási jegyzőkönyvet írt alá Jekatyerina Jegorovával, az orosz Szövetségi Migrációs Szolgálat megbízott vezetőjével.

A dokumentum az Oroszország és az EU között 2006 óta fennálló hasonló dokumentumhoz igazodó kétoldalú megállapodás, amelynek lényege, hogy az EU területére illegálisan jutott migránsokat kitoloncolásuk esetén visszafogadja az az ország, ahonnan érkeztek. Jegorova az aláírást követően elmondta: Magyarország a 12. uniós tagállam, amellyel ilyen jegyzőkönyvet írtak alá, s Oroszország jelenleg 24 állammal tárgyal hasonló dokumentum aláírásáról.

(MTI-fidesz.hu)

médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ