ajánlott oldalak

Az EU-elnökség átadásáról egyeztetett Győri Enikő

A 2011. második félévi lengyel EU-elnökség egyik legfontosabb eseménye a szeptember végi keleti partnerségi csúcstalálkozó lesz, amelyen Orbán Viktor magyar miniszterelnök társházigazdaként lesz jelen - mondta Mikolaj Dowgielewicz lengyel külügyi államtitkár Győri Enikő európai uniós ügyekért felelős államtitkárral közösen tartott csütörtöki sajtótájékoztatóján.
Létrehozva: 2011. június 2., 14:07 | Utoljára frissítve: 2011. június 2., 14:09
nyomtat küld

Győri Enikő kétoldalú egyeztetéseket folytatott lengyel partnerével az EU-elnökség átadásáról, előző nap pedig a jelenlegi spanyol-belga-magyar és a következő lengyel-dán-ciprusi EU-elnökségi trió Európa-ügyi államtitkárai tartottak együttes ülést Budapesten az átadandó legfontosabb ügyekről.

Győri Enikő elmondta: 28 nap van hátra a magyar elnökségből, egyben egy három féléves elnökségi trió időszaka is lezárul. Meggyőződése szerint az EU erősebb lesz a magyar elnökség végére, olyan politikákat sikerült ugyanis előrevinni, amelyek révén mélyül a tagállamok együttműködése. A külügyi államtitkár utalt arra, hogy a magyar elnökség végére az EU-nak lesz egy romastratégiája, létrejön a Duna-stratégia, ezenkívül stratégiai döntések születtek a közös energiapolitikában, a közös energiapiac megteremtéséről. Arra is felhívta a figyelmet: a magyar elnökség megalapozta azt a munkát, hogy az EU többéves költségvetésének kidolgozásával tovább lehessen haladni.

Győri Enikő azt is megemlítette, hogy a spanyolok kezdték el a gazdasági válság kezelését, a pénzügyi szektor megreformálása a mostani trió alatt kezdődött el, a magyar elnökség stratégiai feladata volt a gazdasági kormányzás és a pénzügyi stabilitás megteremtése. Elmondta, hogy a magyar EU-elnökség kiemelt területe a szomszédságpolitika, amelynek déli dimenziója nagyobb hangsúlyt kapott az észak-afrikai válság miatt.

Kiemelte: 2011 első félévében nagyon jó volt a közép-európai együttműködés, fontos, hogy a magyar és az azt követő lengyel elnökség révén a régió 2011-ben reflektorfénybe kerülhessen. Az államtitkár elmondta, Magyarország július 1-jén Varsóban adja át a stafétabotot a lengyel elnökségnek. Mint fogalmazott, a folyamatosság, a dinamika és az erősebb Európa célja jellemző marad az egész 2011-es évben.

Mikolaj Dowgielewicz arról beszélt, hogy a magyar elnökség sikeres volt az EU számára. "Magyar barátaink kiváló munkát végeztek, nagyra értékeljük lelkesedésüket és a professzionalizmusukat" - jelentette ki. Külön méltatta, hogy a magyar elnökség hangsúlyt fektetett a magyar-lengyel barátságra. Elmondta, hogy a keleti partnerségi csúcstalálkozó szeptember 29-30-án lesz. Az elkövetkező hónapokban ki kell dolgozni egy "jobb ajánlatot" a keleti partnerek számára - tette hozzá -, egyebek között a vízumkérdéssel, a gazdasági és politikai reformok támogatásával, továbbá az EU-költségvetésből történő támogatással, valamint a tudósok, diákok uniós programokban való részvételének megkönnyítésével kapcsolatban. Azt mondta, fontos egész Európa figyelmét felhívni arra, hogy ez a partnerség mennyire hasznos az EU számára.

(MTI-fidesz.hu)

médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ