ajánlott oldalak

Fontos döntések előtt áll az EU-csúcs

Megkezdődött csütörtök este Brüsszelben az európai uniós tagországok állam- és kormányfőinek találkozója, amely számos, magyar elnökség alatt született döntést véglegesít.
Létrehozva: 2011. június 23., 20:27 | Utoljára frissítve: 2011. június 24., 09:53
nyomtat küld

A várhatóan péntek délutánig tartó csúcsértekezleten jóváhagyják egyebek között az unió Duna-stratégiáját, a romák társadalmi beilleszkedését segíteni hivatott uniós keretstratégiát, az euróövezet stabilitásának növelése érdekében szükséges szerződésmódosítást, továbbá szó lesz a horvát-EU csatlakozási tárgyalások lezárásáról és az unión belüli gazdasági koordinációt fokozó új eljárásokban elért haladásról.

José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke és Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke már az ülés kezdete előtt gratulált Orbán Viktor miniszterelnöknek a magyar elnökség eredményes tevékenységéhez.

A találkozóra érkező kormányfők közül többen kitértek a súlyos adósságproblémával küzdő Görögország helyzetére, miután az befolyással van az euróövezet pénzügyi szilárdságára. A nyilatkozatok lényege az volt: nagyon fontos, hogy Athén tartsa magát a bejelentett programhoz, hajtsa végre a vállalt lépéseket. Az euróövezeti pénzügyminiszterek csoportját is vezető Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök úgy fogalmazott, nincs más út, mint ez, és nincsen B terv sem. Mások mellett Angela Merkel német kancellár külön hangsúlyozta a nemzeti egység jelentőségét Görögországban. Jeórjiosz Papandreu görög miniszterelnök megerősítette, hogy kormánya elkötelezett a vállalások szigorú végrehajtása mellett. Kérte ugyanakkor, hogy az euróövezet mellett az EU egésze is erősítse meg országa iránti segítőkészségét.

A csúcstalálkozó témái közé tartozik az észak-afrikai helyzet és annak hatásai az unió bevándorlási és menekültügyi politikájára, valamint a határellenőrzés nélküli utazási lehetőséget biztosító schengeni övezet működésére. Líbiával, Szíriával és a közel-keleti helyzettel a kormányfői értekezlet pénteken külön is foglalkozik.

A június 30-án befejeződő magyar elnökség alatt az Európai Uniónak ez az utolsó csúcstalálkozója. A várakozások szerint a most véglegesített döntésekkel az elnökségi célkitűzések nagy része teljesül, bár azok közül egy-két elem sorsa még a hátralévő egy hétben dől el.

(MTI-fidesz.hu)

médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ