ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

Több maradandó eredmény született a Nefmi szakterületein

A sport, egészségügy, oktatás, kultúra, család- és ifjúságügyek ágazatát átfogó Nefmi az Európai Tanács két formációjában, a Foglalkoztatási, Szociálpolitikai, Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Tanács (EPSCO), illetve az Oktatási, Ifjúsági, Kulturális és Sport Tanács (OIKST) működésében volt érintett - mondta a Columbus Hajón tartott sajtóreggelin a miniszter, aki az MTI kérdésére válaszolva úgy értékelte: "nem hátráltatta a munkát", hogy a tárcához két tanács is tartozott. Ez az össze nem illés, azt hiszem, benne van a rendszerben - fejtette ki a miniszter. Elismerte, hogy a magyar kormányzati struktúra nem illeszkedett az európai tanácsi szerkezethez, de hozzátette: az Európai Parlament bizottságainak, az Európai Bizottság biztosainak, továbbá az Európai Tanács és az egyes kormányok szerkezete között "komoly eltérések" vannak.

Létrehozva: 2011. július 11., 12:40 | Utoljára frissítve: 2011. július 11., 14:25
nyomtat küld

Utalt arra, hogy az Európai Bizottság is három biztossal működtette például az EPSCO tanácsüléseit, és azt is elmondta, hogy a szociális és egészségügyi témákhoz kapcsolódó terveket ő három bizottságban ismertette. Azt mondta, a legkülönfélébb variációk léteznek az EU-országokban abban a tekintetben, hogy a munka-, szociális-, egészség-, valamint család- és ifjúságügyet mennyire összekapcsolt vagy szétválasztott minisztériumokban kezelik. Réthelyi Miklós a tárcának az EU-elnökség során végzett munkáját értékelve rámutatott: az összes kérdés közül a családpolitika volt a vezető téma. A demográfiai és a generációk közötti kapcsolattartás kérdéseiben a család mint "nagyon sok mindent megoldó közösség" jelenik meg - mutatott rá. A magyar uniós elnökségi félév maradandó eredményei között említette az európai nemek közötti esélyegyenlőségi paktum megújítását és a demográfiai kihívásról szóló vita kezdeményezését, ez utóbbi új megvilágításba helyezte a családpolitika szerepét. A miniszter elmondta, hogy 2014-et a család évének javasolták.

A sikerek közé sorolta az első európai sport munkaprogram megalkotását, megjegyezve, hogy a sport csak nemrégen került a közösségi politikák közé. Kitért arra, hogy az oktatás területén az elnökség során megvitatták a korai iskolaelhagyás problémáját, külön hangsúlyt helyeztek a társadalmi-gazdasági szempontból hátrányos helyzetű gyerekek kérdésére. A roma és más hátrányos helyzetű gyerekek korai, iskolás kor előtti képzése és felzárkóztatása, illetve lemorzsolódásuk megakadályozása bekerült az európai roma keretstratégiába - hangsúlyozta. A nemzeti erőforrás miniszter azt is elmondta, hogy a kulturális ágazatban létrehozták az Európai Örökség címet. Ez nem annyira egy műemlékhez, hanem inkább a szellemi örökséghez kapcsolódik - mondta.

Réthelyi Miklós rámutatott: a magyar EU-elnökség kiemelten kezelte azt a kérdést, hogy az egészségügy, az oktatás és a kultúra miként járulhat hozzá az Európa 2020 stratégia vonatkozó célkitűzéseinek megvalósításához. A NEFMI háttéranyaga szerint a tárca közös tanácsi következtetéseket tudott elfogadtatni és közös gondolkodást indított el az említett szakpolitikai területeken, amelyeket nem jellemez "kemény jogalkotás", hiszen erőteljesen megmaradtak a tagállami kompetenciák.

(MTI-fidesz.hu)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések