ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

Zöldebb zöldségeket szeretnének a lengyelek

Kritikus, karakteres és kemény a lengyel uniós elnökség mezőgazdaságot érintő programja. Több régi tagországnak vélhetően nem lesznek ínyére a reformelképzelések, de a magyar gazdálkodóknak hasznára válhat a legtöbb változtatás. Marek Sawicki lengyel vidékfejlesztési miniszter egy gödöllői konferencián ismertette terveit.

Létrehozva: 2011. július 14., 08:42 | Utoljára frissítve: 2011. július 14., 14:24
nyomtat küld

Lengyelország alig két hete vette át az Európai Unió soros elnöki tisztét hazánktól. Már most látszik, hogy rendkívül ambiciózus tervekkel látnak munkához az agrárium szabályozása terén. Marek Sawicki lengyel mezőgazdasági miniszter alapvetően két témát emelt ki: az európai halászat megújítását és a közös agrárpolitika hangsúlyainak megváltoztatását. Tenné mindezt annak szellemében, hogy világosan látszik, Európában néhány évtizeden belül meg kell kétszereznie élelmiszertermelését, ehhez pedig – mint mondta – „lagymatagok a mostani brüsszeli elképzelések”.

A halászati politika megújítása nem halogatható tovább, világosan kell látnunk, hogy túlhalászottak a tengereink. A halászati kvótákat nem a flották számához, hanem a rendelkezésre álló állományhoz kell igazítani. Emellett itt az ideje, hogy a halastavi akvakultúrákat megfelelően támogassuk. Ezzel nem csak biztonságos élelmiszert, hanem munkahelyet is teremthetünk – érvelt a lengyel agrárminiszter, aki szerint év végére végeznek a szabályozási munkával.

A lengyel álláspont szerint a közös agrárpolitika feltételeinek rendszere jelenleg sokkal összetettebb, mint eddig. Marek Sawicki úgy látja: figyelmet kell fordítani arra, hogy a gazdálkodásnak környezetbarátnak és a vidéket fejlesztőnek kell lennie. Ennek érdekében Lengyelország csökkentené a direkt támogatásokat és növelné a vidékfejlesztést szolgáló forrásokat. A közvetlen támogatásokat évente egyszer, egy összegben fizetnék ki, alapjuk a megművelt földterület lenne, és kiegészítést csak a kedvezőtlen adottságú vagy természetvédelmi szempontból fontos táblák művelői kapnának. Ez a szemlélet érvényesülne az állattenyésztésre fordított uniós pénzek esetében is.

A lengyelek kiemelten támogatnák a környezetbarát és a helyi élelmiszertermelést, hogy visszaszorítsák a nagy távolságból beáramló importot. A kevesebb vegyszerrel megtermelt és helyben feldolgozott élelmiszerek hozhatják vissza az élelmiszerbotrányok miatt megrendült fogyasztói bizalmat – fogalmazott Marek Sawicki.

(mr1-Kossuth Rádió- fidesz.hu)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések