ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

Európai kisvárosok találkozója Szentendrén

Tizennégy ország hatszázötven európai polgára részvételével rendeznek találkozót péntektől július 29-ig Szentendrén az Európai Népek Fesztiválján. A kulturális és sporttalálkozó házigazdája az idén a magyar uniós elnökséghez kapcsolódva a Duna-parti város.

Létrehozva: 2011. július 20., 14:30 | Utoljára frissítve: 2011. július 20., 14:43
nyomtat küld

Célunk, hogy az európai kisvárosok lakói megismerjék egymás hagyományait, történelmét, és a játékos sport- és kulturális vetélkedőkön keresztül szorosabb kapcsolatot építsenek ki – mondta Krizbainé Szabó Éva szervező szerdán az MTI-nek. A European People’s Festival civil kezdeményezésre jött létre 1992-ben, a nemzetközi egyesülethez 2005-ben csatlakozott Szentendre. A város azóta többek között az olaszországi San Vito Chietinóban, az írországi Athlone-ban és a lettországi Rezeknében képviselte lakóit és Magyarországot. Az idei találkozón 14 város mintegy 650 fővel vesz részt, mások mellett itt lesz a portugál Cantanhede, a dániai Frederikssund, a spanyol Aranda de Duero vagy a finnországi Raasepori; az átlagosan ötvenfős csapatok tagjai között a 14 évestől a 80 évesig minden korosztály megtalálható. A hat napon át tartó sport- és kulturális vetélkedők naponta más-más tematika köré szerveződnek: az Európa- és Magyarország-nap mellett középpontba kerül a föld, a víz, a tűz és a levegő. "A sportágak közül idén futballban, kosárlabdában, pétanque-ban és úszásban mérhetik össze tudásukat a versenyzők, a lovas íjászat és a sárkányhajó-verseny pedig látványosságával bizonyára a nézők körében is nagy sikert arat majd" – sorolta a szervező.

A "festők városának" is nevezett Szentendre kitüntetett szerepet szán a képzőművészetnek is a fesztivál idején. A vetélkedők Szentendre kulturális örökségére épülnek, a vendégek felfedezhetik a város építészeti örökségét és múzeumait, de a településhez kötődik a művészeti kvízjáték és a hagyományosnak számító festőverseny is. A programba bekapcsolódik a megyei múzeumigazgatóság és a skanzen is, ez utóbbi ad helyet a nemzetközi főzőversenynek és a néprajzi kalandtúrának. Az Európa-falu nevet viselő nemzetek vásárában a kisvárosok jellegzetes portékáit kínálják, találkozni lehet majd francia vörösborral és sajttal, lett szőttessel, olasz tésztával vagy ír likőrrel.

A napközben zajló versenyek után esténként saját kulturális programjukkal szórakoztatják a közönséget a városok: a nemzetek néptáncai mellett lesz finn mozgásszínház, francia és olasz performansz, és a tánctanulásba is belekóstolhatnak az érdeklődők. A nemzeti produkciók előtt ismert magyar előadók adnak koncertet, többek között a Söndörgő együttes és a Borbély Mihály Balkán Jazz Project. A Szentendre Nemzetközi Kapcsolatainak Egyesülete által szervezett fesztiválhoz az idén hozzákapcsolódik a Hunyadiakra emlékező "Amiért a harang szól" rendhagyó, Budapesttől Visegrádig tartó zarándoklat is.

(MTI-fidesz.hu)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések