ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

Orbán: A kormány nem ugrik félre a kihívások elől + képek

A munkaalapú gazdaság ma már evidencia minden második európai miniszterelnök számára, különbség csak a terminusok használatában van, hiszen a nyugati politikusok a jóléti állam átalakításáról beszélnek – hangsúlyozta Orbán Viktor a külképviselet-vezetői értekezleten hétfőn. A kormányfő előadásában kiemelte: folytatják a bürokrácia átalakítását, a bajbajutott devizahitelesek megsegítését, és a pénzügyi válság nyomán kialakult helyzet kezelését.  Tekintse meg képgalériánkat!

Létrehozva: 2011. augusztus 29., 09:30 | Utoljára frissítve: 2011. augusztus 29., 11:54
nyomtat küld

Orbán Viktor miniszterelnök köszönetét fejezte ki a diplomáciai karnak az elmúlt egyéves munkájáért. Szavai szerint elismerés illeti őket azért is, mert nehezítette munkájukat a kormányváltás, új kihívás elé állította őket a magyar uniós elnökségre való felkészülés, illetve az azzal járó feladatok végrehajtása. A kormányfő kifejtette, kiszámíthatatlan világrendben kellett képviselni a magyar érdekeket, ezért megbecsülés illeti a diplomatákat.

„Diplomáciai karunk és az ország megbecsültsége magasabb, mint elnökségünk előtt volt”

A miniszterelnök kiemelkedően fontosnak nevezte azt, hogy a mai konzultáció létrejött, hiszen a diplomaták önálló döntéseiket nagyobb biztonsággal hozhatják meg. Orbán az EU-s elnökségről szólva hangsúlyozta: megerősödve kerültünk ki belőle, és cáfolta azt a szocialista kritikát, hogy e kérdésben szétválasztható a politikai és szakmai teljesítmény. Hozzátette: „diplomáciai karunk és egyszersmind az ország megbecsültsége magasabb, mint elnökségünk előtt volt”.  

A jövőről szólva a kormányfő úgy fogalmazott, hogy a következő időszak meghatározó eleme lesz a pénzügyi és gazdasági válság. Ezzel összefüggésben hangsúlyozta: nyolc-tíz évig az euró nem kerül ki a támadások alól. Ez a magyar belpolitikára nézve is súlyos következményekkel fog járni, azonban erre a válasz megadása a magyar parlament feladata – szögezte le.

A kelet-közép-európai térség szerepe a jövőben nőni fog

A gazdaságról szólva a miniszterelnök rámutatott, hogy egy ország pozícióját a nemzetközi erőtérben három tényező jelöli ki: a költségvetési hiány, az államadósság mértéke és a növekedés lehetőségei. Orbán hangsúlyozta, hogy a kelet-közép-európai térség szerepe a jövőben nőni fog. A kormányfő utalt Csehországra, Szlovákiára és Lengyelországra, amelyek az államadósság és növekedés tekintetében remek állapotban vannak. Ezen országok növekedési lehetőségei messze meghaladják a mag- és a déli perem- országok lehetőségeit, azonban Magyarország jelenleg nem büszkélkedhet hasonló mutatókkal. Ezért a következő időszakokban a magyar kormányzati politika kiemelt céljai: az államháztartási hiány három százalék alá történő szorítása, az államadósság csökkentése, valamint a növekedés beindítása. Ha ez sikerül, az európai tendenciák ellenére is nőni fog a gazdasági teljesítményünk – szögezte le. 

Előadásában az elmúlt egy év döntéseit elemezve a miniszterelnök kifejtette, hogy Európában olyan kormányzati politikák rajzolódnak ki, mint amelyeket megannyi bírálat ért, mikor hazánk bevezette azokat. A bankadót már tizenkét állam vezette be, és bár a különadó kérdése a luxembourgi bíróságon van, mégis egyre többen vezetik be azt. Ezzel összefüggésben mégis óvott a miniszterelnök a nagyképűségtől. „Legyünk szerények” – figyelmeztetett Orbán Viktor. Amíg az államadósság mértéke nincs ötven százalék alatt, és a növekedés nem lesz kétszerese az európai magterületnek, addig a szerénység indokolt - hangsúlyozta.

A következő nyolc-tíz évben a politikai stabilitás lesz az egyik legnagyobb érték

A munkaalapú gazdaság ma már evidencia minden második európai miniszterelnök számára, különbség csak a terminusok használatában van, hiszen a nyugati politikusok a jóléti állam átalakításáról beszélnek - szögezte le, hozzáfűzve: e kettő ugyanazt jelenti. Szavai szerint tanulság az is, hogy a következő nyolc-tíz évben a politikai stabilitás lesz az egyik legnagyobb érték, hiszen ez óriási előnnyel jár mind a diplomáciában, mind a gazdaságban. A fentieket összegezve a kormányfő kijelentette: a nem ortodox eszközök bevezetése főárammá vált az európai gazdaságpolitikában. 

Ebből következően prioritása a magyar kormányzati politikának az is, hogy tíz év alatt egymillió új munkahely jöjjön létre az országban – tette hozzá. Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a Start-munka-program keretében már idén két-háromszázezer ember áll ismét munkába. Az egységes európai adórendszer bevezetésével kapcsolatban a miniszterelnök azon határozott véleményének adott hangot: „azt nem tudjuk elfogadni, és ezt a diplomáciai karnak is következetesen képviselnie kell”. Előadását folytatva Orbán kiemelte, rég volt ilyen nehéz a politikai helyzet, mint amilyen az elkövetkezőkben lesz. Ezzel összefüggésben rámutatott: az euróválság közvetlen veszély, hiszen a magyar szuverenitás kérdése forog kockán.

2012 januárjától egy megújult Magyarország küzd tovább szuverenitásáért

A miniszterelnök szavai szerint vagy a görög útra térünk, vagy sikeresen haladunk tovább az egy éve megkezdett úton. Görögország nem tudja visszafizetni adósságát, ezért sorsát már nem ő irányítja. Azonban ez nem balesetszerű dolog, hiszen vannak, akiknek ez a helyzet kedvező – utalt a miniszterelnök azokra a pénzügyi spekulációs csoportokra, melyek igen jól keresnek az országok válságain. Mindazonáltal egyetlen ország sem háríthatja el ezt a kihívást azzal, hogy pusztán spekulánsok összehangolt támadásáról van szó – hívta fel a figyelmet Orbán Viktor. Az ősz küzdelmes lesz, de a kihívások elől a kormány nem fog félreugrani: folytatjuk a bürokrácia átalakítását, a bajbajutott devizahitelesek megsegítését, és a pénzügyi válság nyomán kialakult helyzet kezelését. Mindezt és a sarkalatos törvények megalkotását még ősszel el kell végeznünk, mert a döntések halogatásával hatásuk kevésbé érvényesül – emelte ki. Így 2012 januárjától egy megújult Magyarország küzd tovább szuverenitásáért. 

Meg kell haladni a blokkszerű gondolkodást

A külpolitikai prioritásokról szólva a miniszterelnök úgy fogalmazott, első számú cél a nemzetegyesítés, különösen akkor, amikor a fizikai országhatárok veszítenek jelentőségükből. Eme történelmi lehetőséget ki kell használni – szögezte le. A szélesebb spektrumú külpolitikával kapcsolatban a kormányfő rámutatott, meg kell haladni a blokkszerű gondolkodást. Ezzel összefüggésben kifejtette, nem akadályozhat meg bennünket az, hogy a transzatlanti szövetségrendszer tagjai vagyunk, abban, hogy nyissunk Oroszország, Kína és az arab világ irányába.
 
Ennek a gyakorlati munkába való átültetését a miniszterelnök elvárásként fogalmazta meg a diplomáciai kar felé. Szavai szerint az a jó külpolitika, amely nem kérdőjelezi meg a transzatlanti elkötelezettséget, de emellett a lehető legintenzívebb együttműködésre törekszik Kínával, Oroszországgal, az arab világgal vagy a felemelkedő közép-ázsiai térséggel. "Az új szövetségek megkötésénél versenyfutás van, s aki erről lemond, kárt okoz saját hazájának" - zárta szavait a miniszterelnök.

 

(fidesz.hu)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések