ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

Igazodás a valósághoz

Miközben az euróövezet a túlélésért küzd, és a világ a W alakú, vagyis a visszatérő gazdasági recessziótól tart, tovább kell haladnunk az államadósság csökkentésének útján. Sok választásunk nincs. Tegnap a kormányfő újabb négymilliárd euró kölcsön törlesztését jelentette be, ennyit fizetünk vissza a külföldi hitelezőinknek ősszel azért, hogy később ne kerüljön még többe az országnak az adósságteher.

 

Létrehozva: 2011. szeptember 7., 09:08
nyomtat küld

Az adósságcsökkentéssel két fontos üzenetet közölt a kormány. Egyrészt minél alacsonyabb a tartozásunk, annál kevésbé számítunk kockázatos adósnak, ezzel párhuzamosan mérséklődhetnek államkötvényeink kamatai. A cél, hogy tényleg ne mások gazdagodjanak a magyar lakosság munkájából. A hazai kamatok még mindig nagyon magasnak számítanak uniós viszonylatban: átlagosan hét százalék körüli hozamot kell garantálnunk az államkötvény-aukciókon ahhoz, hogy elegendő érdeklődő és vásárló legyen. Ezt a felárat pedig a hazai gazdaságnak kell kitermelnie. Annak a gazdaságnak, amely – Európa más országaihoz lépest – most egy-két százalékos növekedésre képes. Azonban minél több állampapír lesz a magyar lakosság kezében, annál több haszon maradhat az országhatárokon belül, és annál kisebb lesz kiszolgáltatottságunk a külföldnek.

A másik üzenet, hogy a magyar kormány elszánt, hogy kievickél az adósságspirál örvényéből, tesz is érte, és ez a jelenlegi törékeny pénzügyi hangulatban sokat ér. A görögök példája riasztó, de tanulságos. Ma a görög államkötvényeket 18 százalékos kamattal lehet csak értékesíteni, ami az uniós átlag többszöröse. Kitermelhető mindez egy recesszióval küszködő országban? Nem. A következő lejáró hitelüket tehát csak újabb kölcsönből képesek fedezni a görögök, az adósságuk így szép lassan egymásra rakódik. Nálunk is volt már erre példa. 2008 márciusában Gyurcsány Ferenc brüsszeli magánszáma – „kérjünk régiós kölcsönt Brüszszeltől” címmel – 310 forint fölé lökte az euró árfolyamát, a magyar állampapírokra pedig lasszóval kellett fogni a befektetőket – 13-14 százalékos uzsorakamat ígéretével. Nyilvánvalóan visszaadhatatlan volt az így vállalt adósságteher, amely még tűzoltásra sem volt alkalmas, mivel egy idő után már a kutya sem vette a kötvényeinket. Ez tehát a görög út: a szocialisták kipróbálták, lám, hová jutottunk.

 Szabó Anna  - Magyar Nemzet, 2011. szeptember 7.)

 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések