ajánlott oldalak

Védelmi vonalak

Egy másik pénzintézet, a Raiffeisen infantilis hirdetésében a hitelelbíráló kisasszony befogta a fülét, és énekelt, amikor a kölcsönért folyamodó házaspár a havi fizetéséről szeretett volna beszámolni. „Minket nem a jövedelme, hanem az ingatlan értéke érdekel” – hangzott a válasszal egybekötött szlogen. A legmélyebb pont kétségkívül az Erste Bank álruhás Mátyás királya volt, aki hitelügyintézők között elvegyülve ekképp ecsetelte sanyarú sorsát: „Az én Beácskám (Beatrix királynő?) valami cuki kis új koronát és olasz konyhabútort kér, engem pedig szorongat az adófizető nép. Volna esetleg valami megoldása?”

Létrehozva: 2011. szeptember 13., 08:46
nyomtat küld

Természetesen volt. Most pedig itt állunk 6900 milliárd forintnyi, devizában felvett lakossági kölcsönnel (ehhez jön még a vállalatok és az önkormányzatok ezermilliárdos nagyságrendű franktartozása), és küszködünk, miként lehetne valahogy mégis visszaváltani forintra a korábban felelőtlenül folyósított kölcsönöket.

A csapdából való szabadulás újabb lehetőségét kínálta fel tegnap a kormány: rögzített, kedvező árfolyamokon tenné lehetővé az egyösszegű végtörlesztést a bajba jutott adósok számára. Veszteségmegosztás a bank és az ügyfél között. Mérséklődhet az ország devizaeladósodottsága és kiszolgáltatottsága, ám újabb kockázatokkal – forintgyengüléssel és a banki hitelezés további visszafogásával – is szembe kell nézni. Várható volt az érintettek reakciója: a bankszövetség tiltakozott, a nálunk legtöbb devizahitelt kihelyező két osztrák nagy bank, az Erste és a Raiffeisen részvényei zuhantak. Védelmébe vette a pénzintézeteket Michael Spindelegger osztrák külügyminiszter is, Martonyi János viszont arra emlékeztetett, hogy épp az érintett bankok kampányoltak a devizaalapú hitelek mellett, a terhek vállalásából tehát nekik is illene kivenni a részüket.

A teljes publicisztikát az MNO-n olvashatja.

(MNO -fidesz.hu)

médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ