ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

Konzultációt kezdeményez a VM

Szakmai körökben újra és újra felmerül az a jogalkotási elvárás, hogy a fagyasztott húsokat ne lehessen felhasználni bizonyos fogyaszthatósági, illetve minőség-megőrzési időtartam után húskészítmények előállítására, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) társadalmi konzultációt kezdeményez a témáról - közölte a tárca.

Létrehozva: 2011. október 10., 18:53 | Utoljára frissítve: 2011. október 12., 14:33
nyomtat küld

A fogyasztók, kereskedők, előállítók, állattartók és valamennyi érintett véleményét 2011. október 24-ig postán vagy a fagyasztotthus@vm.gov.hu címre kéri a Vidékfejlesztési Minisztérium. A VM legfontosabb céljai között szerepel a hazai lakosság egészségének védelme, az élelmiszerekbe vetett bizalom fenntartása és megerősítése, valamint a hazai vállalkozások érvényesülésének elősegítése. A célok elérése érdekében eddig is nagy előrelépés történt, és további intézkedések várhatóak - mutat rá a tárca közleménye.

Kitérnek arra, hogy a minisztérium éppen ezért társadalmi konzultációt kezdeményez arról, hogy szabályozza-e a fagyasztott húskészítmények felhasználását. Az Európai Unió előírásai értelmében, a fagyasztott hús fogyaszthatósági idejének meghatározása a gyártó felelőssége, de csak a végső fogyasztónak szánt élelmiszereknél kötelező feltüntetni a lejárat időpontját - emlékeztet rá a minisztériumi dokumentum.

A tárca rámutat: az alapanyagként felhasznált fagyasztott terméknél nincs szabályozva, mit kell feltüntetni a címkéken. A szabályozás hiányosságai miatt előfordulhat, hogy olyan húst használnak fel, amelynek közeledik a lejárati ideje, illetve több évig tárolt fagyasztott húsból készítenek húskészítményeket. Különösen a baromfi szektorban ciklikus a hústermék iránti kereslet, a vállalkozások gyakran kényszerből, stratégiai megfontolásból fagyasztják le termékeiket. A közlemény elemzi: a hús mikrobiológiai állapota a lejárati időponthoz közeledve egyre inkább romlik, a fagyasztással a zsírok bomlása következtében avasodás követezhet be, és a hús víztartalma is csökken. A hosszú ideig fagyasztott húsok minősége a fagyasztás során romlik, amit a fogyasztók érdekeinek védelme szempontjából mindenképpen figyelembe kell venni.

A fagyasztott húsok eltarthatóságának szabályozása a magyar alapanyagok keresletének növekedését, közvetett módon az állatállomány gyarapodását eredményezheti, megakadályozhatja a más országokban már „nemkívánatos” készletek beáramlását - mutat rá a dokumentum. A magyar feldolgozói kör ugyanakkor versenyhátrányt szenvedne, hiszen az Európai Unió többi tagállamára nem vonatkozik semmiféle korlátozás, összességében a magyar élelmiszer-előállítók a világpiacon hátrányba kerülnek. A minisztérium a társadalmi konzultáció után fog dönteni arról, hogy szabályozza-e a fagyasztott húsok felhasználását - olvasható a VM közleményében.
 

(MTI-fidesz.hu)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések