ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

Utána a vízözön

A külföldiek imádták azt a műsort, amit az olasz miniszterelnök adott majdnem két évtizeden át, a tévé által közvetített mulatságot, ahol Berlusconi énekelt, a vicces ki- és elszólásokat, ahogy egy szobor mögé bújt Angela Merkel elől. Az olaszokról az a hír járta, eltakarják a szemüket, mert nem akarják látni az öltönybe öltözött bohócot, a külföldiek előtt pedig szégyenkeznek, mikor Berlusconiról esik szó. Aztán amikor szavazásra került a sor, mégis Berlusconi nyert.

Létrehozva: 2011. november 10., 08:33
nyomtat küld

A média által közvetített kép mindig torz, különösen igaz ez Berlusconi személyére. Egy bírósági tárgyalás vagy a kormányülés összefoglalója soha nem olyan izgalmas, mint az asztalt csapkodó, vagy épp vaskos tréfákat pufogtató Berlusconiról készült híradás. Ebben pedig a médiamágnás politikus igazi profi. Kihasználta az olasz sajtóvilágban uralkodó áldatlan állapotokat, és magához ragadta a média jelentős részét, ahol a kormány – és elsősorban a kormányfő – előnyös oldalát mutatták be a nap 24 órájában.

Ugyanebben az időszakban a média másik fele ugyanolyan vehemenciával kiáltotta ki őt bohócnak, perverznek, csalónak, nőcsábásznak, tolvajnak, maffiózónak, gyermekek megrontójának, pojácának és fasisztának. A nemzetközi sajtó pedig ezeket a híradásokat vette át, amelyek egy része talán igaz is, de a bőség zavara miatt nehéz rájönni, mikor csak kiáltja a farkast az olasz sajtó Berlusconi-ellenes része, és mikor jön tényleg a fenevad.

Az olasz politika nem épp kiegyensúlyozott, pártok születnek meg, hogy néhány év múlva átalakuljanak vagy akár meg is szűnjenek, több kis formáció alakít választási szövetséget, hogy a siker után azonnal egymás torkának essenek. Majd jött Berlusconi, aki Forza Italia nevű pártjával megszilárdította az olasz politikai rendszert. Ma már nincs Forza Italia, átalakult a Szabadság Népévé, de az 1994-es választások előtti időszakban megismert teljes káosz mára sokat tisztult, ebben pedig elvitathatatlan érdemei vannak a most leköszönő kormányfőnek. Berlusconi valószínűleg folytathatta volna zsonglőrködését, ha a nálánál is nagyobb hisztériát keltő piac nem rántja ki lába alól a szőnyeget.

Olaszország ugyanis közel sincs olyan rossz állapotban, mint Görögország, az pedig nem lehet oka a hónapok óta tartó gazdasági rémhíreknek, hogy a miniszterelnök eljátszotta a hitelét a külvilág előtt. Igaz, hogy ma már senki sem kíváncsi anekdotáira, csak a száraz tényekre, ezért nagyon fontos, hogy olyan személy vegye át tőle a szót, aki biztosan nem hazudik, csúsztat, füllent és kacsingat. Olaszországnak most sokkal nagyobb szüksége van a hitelességre, mint bármikor. Nem lesz könnyű elérni, mert négy alkalommal volt Berlusconi a kormányfő, 17 éven át alakította az ország életét sajátos stílusában, alapjaiban változtatva meg ezzel a csizma politikai berendezkedését. Lelépésével és valószínű háttérbe húzódásával gyűjtőpártja, a Szabadság Népe vezérét veszítette el.

Nehéz olyan politikust mondani, aki átvehetné tőle a stafétabotot, miközben ellenzéke, a számtalan kis erő által alkotott, egységesnek semmiképp sem mondható Demokrata Párt még önmagát keresi, vezetői pedig arra sem érdemesek, hogy egy lapon emlegessék őket Berlusconival, ha a karizma kerül szóba.

Európa találhat magának egy megfelelő tisztviselőt, de kérdés, hogy a Berlusconin felnőtt Olaszország is megszavazza-e a szürke technokratát.

(Sitkei Levente - Magyar Nemzet, 2011. november 10.)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések