ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

A prés eredménye

Soha nem mentek volna bele a hazai bankok semmilyen komolyabb véráldozatba, ha a kabinet az utóbbi másfél évben nem szorongatja meg a torkukat. Tegnap számszerűsíthetővé vált a megbukottnak kikiáltott kormányzati gazdaságpolitika egyik fontos eredménye.
Létrehozva: 2011. december 16., 11:53
nyomtat küld

A présbe fogott pénzintézetekből ugyanis konkrétan 600 milliárd forintot sikerült kisajtolni a bajba jutott devizahitelesek terheinek további könnyítésére. S akkor még nem beszéltünk az árfolyamrögzítés és a végtörlesztés százmilliárdot is elérő hatásáról, amit kényszerűségből szintén be kellett tenniük a bankoknak az adósmentő csomagba. Nagy baj, hogy három esztendőt kellett várni erre.

A 2008 októberében hazánkat is elöntő pénzügyi világválság már a decemberi törlesztőrészletnél utolérte a devizahiteleket felvevő magyar polgárokat. Ezt követte a devizaárfolyamok elszállása mellett a cinikus és hányaveti indoklásokkal ellátott egyoldalú banki szerződésmódosítások időszaka. Ekkor nem egy adósnak egyik napról a másikra jóformán megduplázódott a havi terhe. A jegybank elnöke eközben síelni ment, Gyurcsány a küszöbönálló bukásával foglalkozott, Bajnai pedig több hónappal az események után fogott hozzá a pénzintézetek „megregulázásához”. Igyekezett szigorú arcot vágni, berendelte magához a bankok vezetőit, majd a hosszú és kimerítő egyezkedések után megszületett a fényes eredmény.

Bő két hónapig szó sem lehetett kamat- és költségemelésekről, utána pedig egy szankciókkal nem járó, ám szép mondatokat annál inkább tartalmazó magatartáskódexnek kellett volna elrettentenie a pénzintézeteket a további alaptalan haszonszerzéstől. Ennyire futotta akkor. S még ez is felháborodáshoz vezetett a bankok egy részénél.

A devizahitel-tartozások összege pedig közben ütemesen emelkedett. A mai, hatezermilliárdot meghaladó lakossági adósság zöme ebben az időszakban jött össze. Kilakoltatások, árverezési botrányok követték egymást, és mindenki előtt nyilvánvaló volt, hogy az új Orbán-kabinet örökölt egy beélesített, nagy hatóerejű szociális bombát. A devizahitelek betiltásával ezután kezdődő intézkedéssorozat szinte minden eleme egyenként is többet ért annál, mint amit az előző kabinet kiizzadt magából. Az viszont látható volt, hogy a kormányzati lépések teremtette lehetőségekkel eddig zömmel a módosabb, nagyobb megtakarításokkal rendelkezők tudtak élni. Márpedig valódi adósmentés nehezen képzelhető el azok nélkül, akiknek a mindennapi megélhetése került az árfolyamok és a változó banki kondíciók miatt veszélybe.

A tegnap aláírt, összesen és nagyjából ezermilliárd forintos beavatkozást jelentő csomag – a kölcsön negyedének elengedésével, kamattámogatással, az eszközkezelő tevékenységének bővítésével – most e körnek is nyújthat érezhető segítséget, ami remélhetőleg a változatlanul ketyegő bomba hatástalanítására is elegendő lehet.

A teljes publicisztikát a Magyar Nemzet pénteki számában olvashatja.

(Nánási Tamás - Magyar Nemzet, 2011. december 16.)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések