ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

Sajtószabadság-ellenes baloldal

Egyik mélypontja volt a baloldal számára trafalgari vereséggel felérő strasbourgi ülésnek, amikor Göncz Kinga megkérte az Európai Parlament (EP) médiaszolgálatát, monitorozza a vita megjelenését a magyar közmédiában, vesse egybe a nyugati híradásokkal. Ezzel a szocialista EP-képviselő valójában a teljes magyar sajtót fenyegette meg: lesz nemulass, ha nem az elvárásoknak megfelelő beszámolók születnek.
Létrehozva: 2012. január 30., 09:35 | Utoljára frissítve: 2012. január 30., 09:37
nyomtat küld

A sajtószabadság-ellenes megnyilatkozás annál is inkább megéri a figyelmet, mert burkoltan a nyugati sajtónak is címezték a kirohanást. Nincs hír arról, hogy a hajdani külügyminiszter elégedett volt-e az olvasottakkal, hallottakkal-látottakkal, de van egy olyan gyanúnk, nemigen nyerték el a tetszését. A nyugati média ugyanis respektálta a magyar miniszterelnök váratlan kiutazását, és nem süllyedt a Göncz által elvárt ócsárló szintre.

Féltjük emiatt a külföldi kollégákat, nehogy őket is utolérje a rabiátus uniós honanya haragja. Még azt sem tudni, nem húzták-e ki a gyufát nála a hazai baloldali orgánumok. Nem átallották ugyanis olyan tévinformációkkal traktálni a publikumot, hogy Orbán Viktort nem mosta le a pástról a nemzetközi munkásmozgalom túlereje. Egy bizonyos. A média alig palástolt megfenyegetése nem érte el Neelie Kroes médiaügyi és Viviane Reding alapjogi biztos ingerküszöbét. Úgy vélhetik, sérülnek az európai értékek, ha egy baloldali nem uszíthat a renitens sajtó ellen.

De miként fogadhatta az engesztelhetetlen képviselőnő a békemenetről szóló beszámolókat? Félő, felzaklatta az a szervilizmus, amellyel közelítettek a témához még a stabilan jobboldalellenes újságok, portálok is. Nem lenne meglepő, ha már úton is lenne Brüsszelbe a szocialisták feljelentőlevele, amiért képesek voltak százezer fős kormánytámogató demonstrációról beszélni. Hogy hozzávetőleg négyszer ennyien voltak? És a Belügyminisztérium közleményében szereplő négyszázezres tömeg nem túlzás, hanem ténykérdés? Annál rosszabb a tényeknek. Az utódpártiak ugyanis tömegadatokban nem ismernek tréfát. Azért nem szabad leírni a valós számot, mert az a prekoncepció: nincsen polgári középosztály, csak Kádár népe, ők pedig nem mehetnek ki holmi polgári értékek mellett demonstrálni. Kizárólag szélsőséges eszmékért tüntethetnek. Csakis ez esetben lehet nagy a tömeg a tudósításokban.

A Népszabadság és a többi balhű orgánum tehát messze átlépte hatáskörét, amikor százezres létszámról adott hírt, amiért minimum pártelnöki rovó jár. Így is derekasan ellenálltak a valóságnak, amikor a felvonulók cirka háromnegyedét nem létezőnek nyilvánították, szinte kitörölve az élők sorából. A Népszava, nem okozva csalódást a demagógiára vágyóknak, mindössze tízezrekről írt. Nem így a HVG.hu, amely arra  vetemedett, hogy címében gátlástalanul kormány mellett álló százezrekről halandzsázzon. Természetesen az lett volna a helyes alapállás, ha leszögezik: a január 2-i, Opera előtti pártsemleges, civil MSZP-LMP-kitelepülésen legalább annyian voltak, mint a kormány mellett kiálló csöndes polgári demonstráción. Igaz, előbbin mindössze az Operától a Nagymező utcáig állt az aktivisták serege, míg a polgári oldal békemenete a zsúfolásig megtelt Kossuth tértől az Oktogonig tartott. Nem kell statisztikusnak lenni ahhoz, hogy megállapítsuk: összehasonlíthatatlanul többen jelentek meg január 21-én, mint a szocialisták által grundok tiltakozáson. Pedig ez az emberáradat úgy jelent meg Sepsiszentgyörgytől Püspökladányig, Ferencvárosig, hogy beszédre, zenére, egyéb programra nem volt kilátás.

Vajon miért sújtja a baloldal kiközösítéssel azt, aki a valós számokat közzéteszi? Talán azért, mert nyilvánvalóvá vált: hiába kínoztak egy országot és kormányát, a lakosság, amelyen állítólag basáskodik a jobbközép kabinet, soha nem látott tömegben sorakozik fel a diktatórikusnak beállított vezetés mellett. Hát nem kétségbeejtő ez az európai baloldalra, liberálisokra nézve? Mi lesz, ha a magyar példa elterjed? Lehúzhatják a rolót! Pedig már így is igen rosszul áll a szénájuk, miután csak egy-két államban maradtak hatalmon. Lám, már Amerika sem tudja kézben tartani a szálakat, egyre többen fordítanak hátat a szentséges neoliberalizmusnak. Szabad-e hagyni elkanászodni Európát és megbuktatni a „haladó" ideológiát? Ám a baloldali önmentő akcióra rámehet Európa. Ezért már megszólaltak a józanabb hangok, kárhoztatják hazánk gyötrését, pofozását, ahogy az osztrák alkancellár fogalmazott. Sorolhatjuk a mellettünk kiálló lengyeleket, litvánokat, skótokat is. Még váratlan helyről is jött támogatás, hisz londoni piaci elemzők kontraproduktívnak minősítették az ellenünk folytatott hadjáratot (!).

A teljes publicisztikát a Magyar Nemzet január 30-i számában olvashatja.

(Megyeri Dávid - Magyar Nemzet, 2012. január 30.)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések