ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

Átalakítás után

Lassan elül a kormányátalakítás által felvert por, kirajzolódnak az új körvonalak. Új személyek jelennek meg, és régi személyek új szerepben, régi feladatok kerülnek új helyekre. Félidőben természetesnek is tekinthetjük a miniszteri és államtitkári csapat megújítását. Figyelemre méltó azonban, hogy - újságírói előrejelzésekkel ellentétben - ezúttal sem változott a kormányzati szerkezet. Egy kisebb feladatátcsoportosítástól eltekintve ugyanolyan maradt a minisztériumok rendszere, visszaigazolva a 2010 tavaszán lefektetett új elvű kormányzati döntéshozatal helyességét.
Létrehozva: 2012. május 31., 09:41 | Utoljára frissítve: 2012. május 31., 09:42
nyomtat küld

Az új kormány megalakulásakor nem volt kérdéses számunkra, hogy - mint a legtöbb területen - a kormányzati működés és döntéshozatal porondján is alapvető megújulásra van szükség. Fenntarthatatlannak bizonyult az a mindaddig uralkodó felfogás, miszerint csak az tekinthető „komoly” szakmának, amely a létét legitimáló törvénnyel és önálló minisztériummal rendelkezik. A miniszterek ebben a rendszerben nem egy egységes kormány részei, hanem ágazati lobbisták voltak. Sikerességüket nem azon mérték, hogy mennyiben tudtak hozzájárulni területükön az összkormányzati célok megvalósulásához, hanem azon, hogy mennyire hatékonyan tudták tárcájuk érdekeit érvényesíteni - akár az összkormányzati érdek ellenében is.

A 2010-ben életre hívott minisztériumi rendszer szakított ezzel a logikával és szerkezettel: a részérdekek érvényesítésével szemben az egységes kormányzati politika megvalósítására helyeztük a hangsúlyt. Ennek jegyében a minisztériumok jelentős része nem ágazatonként jött létre, hanem több, egymással összefüggő szakpolitika integráló intézményeként. A miniszterek nem ágazati lobbisták, hanem az egymással versengő részérdekek között egyensúlyt teremtő politikusok, akik elsősorban a kormányzati célok megvalósításáért dolgoznak.

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter teljes írását a Heti Válasz csütörtöki számában olvashatja.

(Navracsics Tibor - Heti Válasz, 2012. május 31.)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések