ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

Fordulat

Egy jó és egy rossz hír is kijutott nekünk tegnapra. Kezdjük a jóval. Egyrészt két év óta először – végre! – csökkentette az alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Ha ez a fordulat tartós, és az MNB ebben az irányban halad tovább, olcsóbban lehet majd itthon hitelhez jutni.
Létrehozva: 2012. augusztus 29., 09:14
nyomtat küld

Mivel még mindig nálunk a legmagasabb a kamatszint a régióban, ezért csak reménykedhetünk, hogy egy óvatos, de egyértelmű kamatvágási sorozat kezdődött el tegnap. A gazdaság kilábalása szempontjából fontos beruházásokhoz ugyanis hitel kell, a jelenlegi kamatokat ugyanakkor tisztességes üzemmódban képtelenség kitermelni. Ám nyilvánvalóan nem csak a jegybankon múlik, hogy meddig lehet kamatot vágni a jövőben. Mindenesetre Magyarország kockázati megítélése az adósságcsökkentés miatt javult, a forint árfolyama viszonylag stabilan alakul már hetek óta, és a nemzetközi pénzpiaci kedélyek is kissé lehiggadtak.

Ami pedig a hazai tényezőket illeti: a gazdaság megtorpanása, az exportpiacainkról érkező rendelések szűkössége, valamint a hiteleit törlesztő lakosság gyér fogyasztása szinte kikövetelte a kamat csökkentését. Sőt, óvatos optimizmussal előretekintve, a Nemzetközi Valutaalappal a jövő hónaptól kezdődő tárgyalások előrehaladása szintén a kamatvágási feltételeket javíthatja, így lépésről lépésre kikecmereghet a szinte uzsorahitelnek nevezhető drága pénz miatt ördögi körbe került gazdaság.

A másik hír szerint tegnap hivatalosan is elismerést nyert, hogy Simor András, az MNB elnöke a világ tíz legrosszabb jegybankára között található, belorusz kollégájával ketten vezetik hátulról az európai rangsort a Global Finance listáján.

Tehát nincs itt szó a jegybank elleni kormányzati támadásokról, a függetlensége megnyirbálásáról: szakmailag egy fabatkát sem ér Simor András tevékenysége. A Global Finance több szempont alapján értékelt: eszerint a magyar jegybankár alulmaradt az infláció elleni küzdelemben (az unióban nálunk a leggyorsabb a drágulás), a gazdaság élénkítésében nem tudott érdemben részt venni (nálunk a legdrágábbak a hitelek), végül levitézlett az árfolyam-stabilitás területén is.

Válság idején luxus egy országnak ilyen jegybankelnököt tartani. Ha jól tenné a dolgát, sokat segíthetne, de mivel rosszul teszi, óriási károkat okozhat.

A teljes publicisztikát az MNO-n olvashatja.

(Szabó Anna - Magyar Nemzet, 2012. augusztus 29.)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések