ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

Szegfűfogyatkozás — násztánc kelengye nélkül

Hónapok óta násztáncot járnak a közelgő választásokra való felkészülés jegyében a baloldal politikai szervezetei, aminek végeztével vélhetően őszszeáll a Bajnai Gordon nevével fémjelzett, időközben párttá alakuló Együtt 2014 az MSZP-vel.
Létrehozva: 2013. február 19., 09:49 | Utoljára frissítve: 2013. február 19., 09:50
nyomtat küld

Nem állíthatjuk, hogy ez volt a résztvevők eredeti forgatókönyve, de most nagyon úgy fest, hogy húsz évvel az első koalíció után a szemünk előtt köttetik az új, XXI. századi MSZP-SZDSZ szövetség, hiszen az Együtt 2014 körül az egykori liberális pártot fémjelző neveket találhatunk, néhány gyurcsányistával kiegészülve. Kérdés ugyanakkor, hogy e szervezetek ma milyen erőt képviselnek: alkalmasak-e egy 2014-es választási győzelemre, vagy inkább csak a biztos politikai túlélés lehet a céljuk?

Az MSZP léte Gyurcsány Ferenc kormányzása következtében 2009-re minimum kérdésessé vált. Mesterházy Attila komoly munkával képes volt lényegében egyben tartani pártját, megakadályozni szétesését, amely a Jobbik előretörése ellenére a legnagyobb ellenzéki erő, ezért joggal bízhat abban, hogy a váltópárti logika alapján egyszer miniszterelnök (vagy legalábbis győzelemre esélyes miniszterelnök-jelölt) lehet. Az MSZP súlyos gyengülését mutatta viszont, hogy sokszor maguk is elismerték, egyedül nem győzhetik le a Fideszt, ráadásul a többi ellenzéki erő elhatárolódásával is meg kellett küzdeniük.

A másik résztvevő, Bajnai Gordon sokáig lebegtette politikai szerepvállalását, a nyilvános színre lépés nem sikerült rosszul, pár hét alatt azonban megmutatkozott, hogy személye nehezen választható el Gyurcsány Ferenctől és a volt kormánypártoktól. Nem volt kész forgatókönyve, hetekré lebontott terve, így erősödése is megakadt. Mostanra a jelek szerint mindkét fél felismerte, hogy szüksége van a másikra: Bajnai hozhatja az SZDSZ volt szavazóit, az MSZP szervezeti hátteret, országos politikai hálózatot nyújthat. E kettő együtt a múltban elég volt már választási győzelemhez. Kérdés ugyanakkor, hogy az egykor meglévő országos, a legkisebb faluban is létező szocialista politikai hálózat - ami nélkül nehéz lenne győzni 2014-bén - létezik-e még.

Lesti Árpád írását a Magyar Nemzet keddi számában olvashatják.

(Magyar Nemzet, 2013. február 19.)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések