ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

Alvilági hídverők

Aki már eleget élt és emlékezhet Katona Bélára mint titkosszolgálati miniszterre Horn Gyula kormányának idejéből, talán fel tudja idézni a tárcavezető hírhedt elszólását is egy Magyar Nemzetnek adott óvatlan interjúból, miszerint a hazai politikai elit és a szervezett bűnözés között megtörtént a hídverés.
Létrehozva: 2013. május 9., 10:26
nyomtat küld

Nagy port kavart kijelentése a korabeli zavaros viszonyok és a következő évek markáns történéseinek ismeretében korántsem tűnik megalapozatlannak; valójában nem is vonta kétségbe senki. A szocialista restauráció kormányának feje mindenesetre nem díjazta beosztottja őszinteségét, s kilenc hónapos szolgálat után, nem sokkal a Bokros-csomag bejelentését követően kipenderítette a kabinetből. (A hivatalos verzió szerint Katona a csomagolás kiváltotta szociális felháborodás miatt önként távozott, ami viszont igazolta szakmai alkalmatlanságát, hiszen a pillanatnyi politikai véleményalkotást a nemzetbiztonság elé helyezte.) Az exminiszter azért nem tűnt el teljesen a politika első vonalából: a meglehetősen illegitim, a régi balliberális parlamenti többség által lélegeztetőgépen tartott Bajnai-kormány idején például átmenetileg az Országgyűlés alelnökeként tevékenykedett.

Ilyen minőségében jó néhányszor meg kellett adnia a szót olyan interpellációknak és azonnali kérdéseknek is, amelyek a leköszönő szocialista és a lemerülő-kibekkelő szabad demokrata elit újabb keletű korrupciós ügyeit firtatták. A rendszerváltozást követő évek kemény világa után ezeket a szervezett pénzcsapolásokat már sokkal inkább a leplezetlenség és a szemérmetlenség jellemezte. A Zuschlag- és Hagyó-éra már merőben más volt, mint a kilencvenes évek közepe, időközben egyebek között Fenyő János és Tocsik Márta is eltávozott köreinkből, az alapkérdés azonban ugyanaz maradt: kik voltak a hídverők, s ki közlekedik azóta is fel- alá azon a bizonyos hídon? Merthogy a híd létezik, s talán már több is van belőle, mint a Duna székesfővárosi szakaszán, azt időről időre megsejthettük a felszínre bukkant afférokból, különösképpen a demokrácia betegségeit állatorvosi ló gyanánt szemléltető Gyurcsány-korszakban. Ha túl nagy dózisokban kapjuk a képtelenséget, még a végén hozzászokunk, s elfeledjük az alapkérdéseket. Nem tudjuk, kik lőttek a rendőrpalotára; nem tudjuk, kiket öltöztetett be azonosító nélküli rendőröknek a maffiamódszerekkel operáló hatalom a forradalom kerek évfordulóján - Gyurcsány Ferenc mellett pedig Bajnai Gordon is úgy közlekedik a jelenkori politikában, a furcsa és felemás ellenzéki előválasztási kampányban, mintha semmi közük nem lenne azokhoz a titkosszolgálati stiklikhez, amelyeket a nevükkel jegyzett kabinetek országlása idején a baloldali hatalom a jelek szerint elkövetett.

A Portik-Laborc-ügy kipattanása azért csapott bele a vörös lecsóba, mert miként Gyurcsány, úgy Mesterházy Attila, a pártszóvivőből szocialista pártelnökké avanzsált „új arc” sem határolódott el soha igazán a kétes „elmúltnyolcévtől”. Nem is tehette: a rendíthetetlen törzsgárda Medgyessyt, Gyurcsányt és Bajnait is egyként kiszolgálta. Tőlük elhatárolódni annyit jelentene, mint önként és dalolva a parlamenti küszöb alá vonulni illegalitásba. Mesterházy azonban azt is gyorsan felmérte, hogy házi vetélytársának, Bajnáinak sokkal többet árthatnak a nyilvánosságra került hangfelvételek, amelyek a balkormány elmaffiásodását dokumentálják: a fű alatti válságkezelő, az Együtt 2014 mozgalom és párt feje, aki mára vészesen egyedül maradt hatalmi ambícióival, többé nem tetszeleghet a politikai ártatlanság megtévesztő jelmezében. Nem lehet azt mondani, hogy semmiről nem tudott, köze nincs a moszkovita tempót diktáló Laboréhoz vagy Szilvásy György korabeli titokminiszterhez - nem tudják annyira megtisztítani azt a bizonyos szalagot, hogy az ellenzéki kampány-erőviszonyok a skandalum előtti állapotba álljanak vissza.

Csontos János teljes publicisztikáját a Magyar Nemzet, 2013. május 9-i számában olvashatja.

(Magyar Nemzet, 2013. május 9.)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések