ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

Szerbia egyelőre nem veszi igénybe a magyar segítséget

A szerb fél megköszönte a magyar kormány által a Duna szerbiai szakaszának védelméhez felajánlott ezerfős katonai segítséget, de tájékoztatásuk szerint egyelőre biztosítani tudják a gátak védelmét - mondta a honvédelmi miniszter kedden Baján.
Létrehozva: 2013. június 11., 19:23 | Utoljára frissítve: 2013. június 11., 21:07
nyomtat küld

Hende Csaba, aki megtekintette a bajai árvízi védekezést, hangsúlyozta: a szerb honvédelmi miniszter és a vezérkari főnök hálásan megköszönte ezt a felajánlást, és biztosították arról, hogy képesek és készek megvédeni azt a szakaszt. Ha valamilyen váratlan esemény történne, akkor köszönettel és örömmel veszik a magyar honvédség segítségét - tette hozzá a miniszter.  Beszámolt arról, Baján a vízügyi igazgatóval áttekintették a Mohács-szigeti öblözet helyzetét azzal összefüggésben, hogy az ott húzódó, mintegy 11 kilométeres gátszakasz alapvető magyar érdekeket érint, bár "jogilag Horvátország területéhez tartozik, szerb védekezési felelősségben van". Hende Csaba emlékeztetett arra: Magyarországnak 2006 óta időközben háromoldalúra bővült katasztrófavédelmi együttműködése van Szerbiával és Romániával, ennek keretében rendszeresen tartanak katasztrófavédelmi gyakorlatokat, jellemzően Big River néven.
   
A miniszter kiemelte: miután "el ne kiabáljuk, de sikeresen menedzseltük a védekezést" a Szigetköztől le a Dunakanyaron keresztül a várhatóan szerdán tetőző Bajáig, a magyar honvédség kész arra, hogy a szerbiai gátszakaszon is segítsen a védekezésben. Fontosnak nevezte a Duna határon túli részének védelmét, rámutatva arra: "ha ott valami baj történne, a víz visszafolyna magyar területre, 11 települést és mintegy tízezer embert veszélyeztetne". "Mi készenlétben állunk, ha szükséges, akkor saját érdekünkben, de szerb barátaink megsegítése végett is készek vagyunk odamenni" - mondta. Tájékoztatása szerint Baján 360 honvéd két váltásban, 12 órás munkarendben megfeszített erővel küzd Nyers József ezredes parancsnoksága alatt. Kérdésre válaszolva közölte: a katonák addig maradnak ott, amíg szükséges, a védekezési munkák elhúzódóak, hiszen az apadás is lassú.
   
A miniszter adatai szerint egyszerre 27 beavatkozási ponton dolgoztak az árvízi védekezés kezdete óta a Magyar Honvédség katonái. A folyó felső szakaszáról eddig hat helyről tudtak levonulni, ezeket az erőket átcsoportosították a déli szakaszra. Hende Csaba beszámolt arról, hogy négy bázislaktanyát alakítottak ki: kettőt a Duna bal, kettőt a folyó jobb partján. Kalocsa és Baja, illetve Székesfehérvár és Decs-Őcsény a négy bázis helyszíne - sorolta. Hozzátette, hogy az utóbbi helyen egy ideiglenes repülőteret is kialakítottak, hogy az oda átcsoportosított honvédségi szállító helikopterek szükség esetén ugyanolyan hatékony segítséget tudjanak nyújtani, mint tették Győrújfalu és Szigetmonostor településen. Ezeken a helyeken a honvédség helikopterei, az általuk odaszállított és levegőből ledobott homokzsákok nélkül nem lett volna megtartható a gát - közölte a miniszter.
   
Hende Csaba kíséretével a civilek előtt lezárt Petőfi-szigeten folyó munkálatokat tekintette meg Zsigó Róbertnek, Baja fideszes polgármesterének a társaságában. A szigeten már csak katonákat, továbbá a katasztrófavédelem, a Terrorelhárítási Központ és a vízügy munkatársait lehetett látni a séta során. A katonák töltötték a homokzsákokat, a szállítójárművek pedig azokat megállás nélkül vitték a csaknem nyolc kilométer hosszú gáthoz annak megerősítésére. A Petőfi-sziget legalacsonyabban fekvő részén embermagasságú az ideiglenes védmű, amely még csaknem fél méterrel meghaladja a jelenlegi vízszintet. A szakemberek várakozása szerint a víz már kevesebb mint 20 centiméternyit fog itt emelkedni.
   
Az egyik vízügyi szakember elmondta: kedden 17 órakor 986 centiméter volt a vízállás, ez 10 centiméterrel haladja meg az 1965-ben mért eddigi rekord vízmagasságot. A legutóbbi előrejelzés szerint szerda délután fog tetőzni a folyó Baja térségében, néhány centiméterrel a 10 méteres szint alatt, de meg is haladhatja azt egy-két centivel.
   
Hende Csaba az MTI-nek elmondta: megnyugtató, fegyelmezett, higgadt, ugyanakkor elszánt védekezés folyik a bajai Petőfi-szigeten. Reményét fejezte ki, hogy a hét végén Baja fel fog szabadulnia az árvízi nyomás alól. Kiemelte: 7700 hivatásos katona segített eddig az árvízi védekezésben, míg a 2010 óta megszervezett 4700 fős tartalékos állományból 1500-an vettek részt a munkálatokban. Kiemelte, tartalékosok nélkül nincs hadsereg, ilyen nagyszabású árvízi védekezést nélkülük nem lehetett volna elvégezni.

(MTI-fidesz.hu)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések