ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

Akár az árvízi védekezés teljes költségét megkaphatják a települések

Akár az árvízi védekezés teljes költségét megkaphatják a vis maior keretből a Duna áradása által érintett települések, amelyek területén a veszélyhelyzet időszakában árvízi károk keletkeztek - mondta Hoffmann Imre, a Belügyminisztérium (BM) helyettes államtitkára pénteken Budapesten az Országgyűlés fogyasztóvédelmi bizottságának ülésén.
Létrehozva: 2013. június 21., 11:39 | Utoljára frissítve: 2013. június 21., 12:21
nyomtat küld

A képviselők az árvízi veszélyhelyzettel kapcsolatos biztosítási kérdésekről hallgattak meg tájékoztatót. Hoffmann Imre jelezte, hogy a védekezésben közvetlenül részt vevő 96 település közül a határidő lejártáig 95 adott be vis maior pályázatot.
   
Elmondta, hogy Bakondi György árvízi helyreállításért felelős miniszterelnöki megbízott folyamatosan tájékoztatja az érintetteket és az önkormányzatokat a helyreállítási feladatokról, pénteken a Mabisz képviselőivel tárgyal erről.
   
A helyettes államtitkár jelezte, hogy az árvízi és belvízi védekezésre, vízkárelhárításra, helyreállításra vonatkozó kormányhatározat szerint a BM a fejezeti kezelésű előirányzat terhére oldja meg a 2013. június 4-én kihirdetett árvízi veszélyhelyzet védekezési és helyreállítási kiadásainak finanszírozását. Az érintett tárcák a védekezéssel kapcsolatos költségeket három ütemben jelentik a BM-nek, legutoljára július 5-ig, és ezek összesítése után kormány-előterjesztés készül. 
   
Hoffmann Imre tájékoztatott arról is, hogy a védekezési és helyreállítási kiadások várhatóan elszámolhatóak lesznek az Európai Unió Szolidaritási Alapjának terhére is.
   
A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) főosztályvezetője, Szolnokiné Pap Judit hangsúlyozta: kiemelt figyelmet fordítottak a biztosítók tevékenységének ellenőrzésére, ezen belül az ügyfelek tájékoztatására tett lépéseket is vizsgálták. Áttekintették, hogy a biztosítók hogyan készültek fel az árvízkárok rendezésére.
   
A PSZÁF szerint a biztosítók összességében számos rendkívüli intézkedést hoztak az ügyfelek tájékoztatására, segítették a kárbejelentések gördülékennyé tételét és számos plusz szolgáltatást is nyújtottak, így meghosszabbított telefonos ügyfélszolgálattal, megemelt kárszakértői létszámmal működtek, megerősítették kárrendezési tevékenységüket, valamint mobil ügyfélszolgálatokat létesítettek.
   
Szolnokiné Pap Judit felhívta a figyelmet arra, hogy a legtöbb biztosítónál az általános szerződési feltételek szerint a biztosítási kockázatviselés között kizáró okként szerepel, ha az ingatlan ártérben épült, és a kockázatvállalás nem vonatkozik belvíz és talajvíz okozta károkra sem. Megemlítette, hogy az ártérben élő károsultaknak a Wesselényi Miklós Ár- és Belvízvédelmi Kártalanítási Alap segíthet.
   
A főosztályvezető kiemelte: honlapján a pénzügyi felügyelet is közzétett egy tájékoztatót, amelyben azt javasolták az ügyfeleknek, mielőbb vegyék fel a kapcsolatot a biztosítókkal. Elmondta, hogy eddig nem érkezett a PSZÁF-hoz a biztosítók árvízi kárrendezésére vonatkozó panasz, bár vannak területek, ahol a kárrendezés el sem kezdődhetett.
   
Kerékgyártó Csaba, a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) főtitkárság-vezetője elmondta: a biztosítók igyekeznek a károkat minél gyorsabban rendezni, és ennek során komoly szerepe van a méltányos megközelítésnek. Eddig 1500 kárbejelentés érkezett a biztosítókhoz az árvízzel kapcsolatosan, becsléseik szerint mintegy félmilliárd forintnyi kárról - közölte.   
   
A kárrendezés kapcsán kiemelte: mivel a jelenlegi árvízben a védekezés hatékony volt, és az ár gyorsan levonult, az épületek statikai állagát érintő károk vélhetően ritkábbak, így gyorsabb a kárrendezés, mert az ázási károkat gyorsabban fel lehet mérni.
   
Zsigó Róbert (Fidesz), Baja polgármestere kiemelte: Baján még mindig árvízvédelmi készültség van, és van, ahová még nem tudták visszatelepíteni a lakókat. Úgy vélte, az árvíz során összefogásból mindenki jól vizsgázott: az állam, az önkormányzatok és az önkéntesek munkája segítette azt, hogy a védhető területeket megvédték.
   
A bizottság egyhangúlag elfogadott egy állásfoglalást is, amelyben arra hívja fel a nem biztosítható ingatlanok tulajdonosainak figyelmét, hogy - ha megfelelnek a törvényben meghatározott feltételeknek - a Wesselényi Ár- és Belvízvédelmi Kártalanítási Alapból kérhetnek segítséget. Az alappal szerződést lehet kötni, amely az öngondoskodást az állami segítségnyújtással kiegészítve ilyen esetekben kártalanítást biztosíthat számukra - olvasható az állásfoglalásban.
   
A bizottság kiemeli: támogatja az állami szervek, biztosítók és a fogyasztóvédelmi szervezetek mindazon tájékoztató munkáját, amely segíti az árvízzel sújtott területeken élő lakosság tájékozódását.

(MTI-fidesz.hu)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések