ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

Zökkenőmentes volt a múzeumok települési fenntartásba adása

Zökkenőmentesen lezajlott a megyei múzeumi hálózat intézményeinek települési fenntartásba adása – jelentette ki Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár kedden a hódmezővásárhelyi Tornyai-múzeumban tartott sajtótájékoztatón. Fiatal képzőművészek támogatására alapított ösztöndíjat Hódmezővásárhely és a Magyar Művészeti Akadémia (MMA).
Létrehozva: 2013. szeptember 3., 14:03
nyomtat küld

A közgyűjtemények – részben a kormány és a települési önkormányzatok között létrejött finanszírozási szerződésnek köszönhetően – sikeresen végzik munkájukat, a helyiek pedig sokkal inkább magukénak érzik az intézményt – mondta a politikus. Lázár János kiemelte, hogy a közösségi és a helyi erőforrások felhasználásával a 21. századi igényeknek megfelelő kiállítóhelyek és közösségi terek hozhatók létre. Hozzátette: a városi tulajdonban és fenntartásban működő múzeumok alkalmasak arra, hogy közvetlenül megszólítsák a helyi művészetszerető közönséget, a művészetpártolókat pedig a mecenatúra nemes feladatára biztassák. A kormány célja, hogy a múzeumoknak legyen valódi gazdája, a helyi közösségek pedig vegyenek részt a művészeti élet szervezésében – közölte az államtitkár.
   
Lázár János kormánybiztosként egy hónapja vette át a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség vezetését. Ennek kapcsán elmondta: az uniós pályázatok kapcsán látszik, számos önkormányzat dolgozik azon, hogy minél előbb méltó körülményeket teremthessen a városi múzeum számára.

Hódmezővásárhelyi ösztöndíj fiatal képzőművészek támogatására

Fiatal képzőművészek támogatására alapított ösztöndíjat Hódmezővásárhely és a Magyar Művészeti Akadémia (MMA). Az elismerést első ízben a jubileumi, hatvanadik Vásárhelyi Őszi Tárlat megnyitóján, október első vasárnapján adják át. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár az ösztöndíj létrehozásával kapcsolatos megállapodás keddi aláírásán az alföldi városban elmondta: a Vásárhelyi Őszi Tárlat unikális a hazai kiállítások között, hiszen nincs másik hasonló, hat évtizedes múltra visszatekintő képzőművészeti seregszemle az országban. A magyar kortárs képzőművészet kiemelt figyelmet fordít a jubileumi Vásárhelyi Őszi Tárlatra. A kiállításra rekord számú, 768 alkotás érkezett, közülük 194 művész 262 alkotását válogatta be a zsűri a tárlatra.
   
A tárlatok megújításában, folyamatos "frissen tartásában" elengedhetetlen szerepet játszanak a fiatal, tehetséges művészek, akiket kiemelten támogat Hódmezővásárhely. Almási István polgármester elmondta, hogy az elmúlt években két kimondottan fiataloknak szóló díjról döntött a város közgyűlése. A Fiatal Festők Nívódíját – amely 250 ezer forintos támogatással jár, és tavaly adták át először – végzős festő szakos hallgatók nyerhetik el.
   
Az idei évtől a magyar képzőművészeti és iparművészeti egyetemek, valamint főiskolák végzett, 35 év alatti művészei pályázhatnak egy egyéves időtartamú ösztöndíjra. Az önkormányzat és az MMA által létrehozott – Rudnay Gyula Corvin-lánccal kitüntetett, Kossuth-díjas magyar festő- és grafikusművész nevét viselő – ösztöndíj havonta százezer forintos támogatással jár, amelyet fele részben az akadémia, fele részben a város nyújt. A nívódíjjal, illetve az ösztöndíjjal kitüntetett művészek a következő esztendőben kamaratárlaton mutatkozhatnak be a vásárhelyi Tornyai-múzeumban.

(MTI-fidesz.hu)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések