ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

A rezsicsökkentés szabadságunk szimbóluma

Teltház előtt tartott "Rezsicsökkentés 2013" címmel fórumot a Millenárison Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Rogán Antal. A Fidesz frakcióvezetője előadásában azt hangsúlyozta, hogy a rezsicsökkentés egy szimbólum, a múlt hibáinak korrigálása, egyszersmind annak a jelképe, hogy nem mondhatják meg kívülről, hogy mit csináljunk. Ugyanitt a nemzetgazdasági tárca vezetője arról beszélt: kiderült, nem az emberek, csak a hatalom érdekli a baloldalt, de még ezt is „bohózatba illő műsorral adják elő”.
Létrehozva: 2013. szeptember 17., 21:50 | Utoljára frissítve: 2013. szeptember 18., 11:03
nyomtat küld

Az MSZP, a bukott baloldal gazdaságpolitikája Magyarországot az összeomlás szélére sodorta – emelte ki Varga Mihály. „Görögországgal emlegettek bennünket egy lapon. Nőttek az adók, nőtt a rezsi, tetőzött az infláció és csökkent a fizetések értéke” – idézte fel. Hozzátette: nemcsak válságot idéztek elő a baloldali politikusok, de a válságkezeléssel eltüntették egyhavi nyugdíját és egyhavi jövedelmét a magyar embereknek, elherdálták a nemzeti vagyont és megduplázták az államadósságot.

Fotó: fidesz.hu

Ezzel összefüggésben emlékeztetett arra is, hogy az első polgári kormány utolsó évében 53 százalék volt a GDP-hez viszonyított államadósság, ami 2010-re elérte a 83 százalékot. Mindezek mellett a munkanélküliség szintje 5,7 százalékról 11 százalék fölé emelkedett ugyanezen időszak alatt – jegyezte meg.

„Képzeljük el ezt a civakodást, amikor az országot kellene irányítani!”

Magyarország nem volt a saját maga ura, ugyanis a szocialisták hibájából az uniós tagság első évétől egészen ez év júniusáig túlzott-deficiteljárás alatt tartottak bennünket – fogalmazott Varga Mihály, kitérve arra is, hogy ez azt jelentette, hogy az Európai Unió bármikor elvonhatta a hazánknak járó támogatásokat. Ennél is súlyosabbnak nevezte a miniszter azt, hogy 2008-ban az országnak az unióhoz és az IMF-hez kellett fordulnia hitelért, hiszen a piacokról már nem tudta finanszírozni magát. „Bankárok, mohó multik és brüsszeli bürokraták diktálták a feltételeket, a baloldal pedig lepaktált velük” – jegyezte meg. 

Az ellenzéki egyeztetéseket kommentálva Varga Mihály elmondta: kiderült, nem az emberek, csak a hatalom érdekli őket, és még ezt is „bohózatba illő műsorral adják elő”.

„Képzeljük el ezt a civakodást, amikor az országot kellene irányítani!” – fogalmazott, feltéve a kérdést, hogy mit kezdene a baloldal egy árvízzel, vagy a vörösiszap-katasztrófával. „Biztosan nem azon vitatkoznának, ki fogja meg elsőként a lapátot” – hangsúlyozta. Ezt a baloldalt nem foglalkoztatja az emberek és az ország helyzete, azt gondolják, hogy a politika róluk szól – fűzte hozzá. A baloldal csupán abban téved, hogy az emberek ezt jól látják, jól tudják már, és nem kérnek ebből – közölte.

Ennek kapcsán Varga Mihály kiemelte: most már évtizedes tapasztalatunk lehet arról, hogy az országért a magyarok összefogása dolgozik a jobboldal vezetésével. „A Magyarok képesek arra, hogy összefogva kivezessék a bajból ezt az országot ” – szögezte le.

A balliberálisok és a polgári oldal közötti különbségeket tovább sorolva a gazdasági tárca vezetője szólt arról is, hogy a baloldal gazdaságpolitikai céljaiban is ugyanaz maradt, mint amilyen baloldalt 2010 előtt megismerhettünk. „Jelszavuk: minden terhet az emberekre, éljenek a bankok, hajrá multik” – fűzte hozzá. Ennek kapcsán emlékeztetett, ha ismét hatalomra kerülnének, megemelnék az szja-t, elvennék a családi adókedvezményt és újra büntetnék azt, aki dolgozik.

Az ország talpra állt

„Ezzel szemben a Fidesz célja, hogy mindenki jövedelemből tudja eltartani magát, és ne segélyből. Legyen olyan gazdaságunk, ahol minden dolgozni akaró embernek munkalehetőséget tudunk biztosítani” – emelte ki. Az ország talpra állt, a gazdaság újra jó pályán van, növekedik a gazdaság, alacsony az államháztartási hiány, csökken az államadósság – mutatott rá a tárcavezető. Mindez Varga Mihály szerint azért lehet így, mert a bankokat és a multinacionális nagyvállalatokat is bevonták a közteherviselésbe.

E gazdaságpolitikának már láthatók az első eredményei – szögezte le, hozzátéve: több munkahely, magasabbak a bérek, a nyugdíjak értékállók, illetve idén a működőtőke beáramlás is messze felülmúlta a várakozásokat. 

A pedagógusok és az egészségügyi dolgozók béremelését érintve a gazdasági miniszter úgy fogalmazott: „tartozunk nekik, és most nyílt lehetőség arra, hogy törlesszünk”. Hangsúlyozta, hogy mindezt nem hitelből vitték véghez, hanem a magyarok által megtermelt szükséges forrásokból. Az országot a saját lábára kell állítani, a hitelből finanszírozott jólét kora lejárt, és csúfosan buktak vele a szocialisták is –szögezte le. 

A kis- és középvállalkozások helyzetbehozásával kapcsolatban Varga Mihály megemlítette, hogy az MFB 100 milliárd forinttal növelte hitelkeretét, míg az Eximbank 60 milliárd forintot folyósít az év végéig a kkv-knek. Egyúttal jelezte azt is, hogy a jegybank első 750 milliárd forintos, 2 százalékos hitelprogramja után, újabb 2000 milliárdos programot indít ugyanerre a célra.

A választások tétje nem az, hogy Fidesz vagy MSZP

Ugyanakkor felhívta a figyelmet: „ne higgyenek azoknak, akik el akarják hazudni a magyarok teljesítményét, és mindenről azt állítják rossz”. Az ellenzék nem a kormánypártokkal, hanem a tényekkel vitatkozik – húzta alá. Ezt nem hagyhatjuk nekik, nekünk el kell mondanunk az embereknek, hogy a munka meghozza gyümölcsét és az áldozatok nem hiábavalóak – fűzte hozzá. „Nem hagyhatjuk, hogy a bukott baloldal újra a reménytelenség igéjét terjessze” – hangsúlyozta a tárcavezető.

Végül a választásokat és a kampányt érintve Varga Mihály kifejtette: soha nem szabad elkényelmesedni, ugyanis a baloldal „minden szerencsétlenkedése ellenére meglephet bennünket. Soha ne gondoljuk, hogy a meccs lefutott vagy eldőlt!” Nekünk elsősorban nem a Fidesz vagy a KDNP győzelmét, hanem Magyarország győzelmét kell sikerre vinni – fűzte hozzá. Egyszer és mindenkorra meg kell mutatni a baloldalnak, hogy Magyarország és a magyar emberek érdeke az első – emelte ki. „A 2014-es választás arról fog szólni, hogy szövetkezünk-e Magyarország jövőjéért. A választások tétje nem az, hogy Fidesz vagy MSZP, hanem a magyar emberek jövője, Magyarország jövője – zárta előadását a nemzetgazdasági miniszter.

„Most már csak a bűnszervezetre lennénk kíváncsiak”

Rogán Antal előadása elején emlékeztetett, hogy nevezetes nap a mai, hiszen ma helyezték szabadlábra Zuschlag Jánost. Ennek kapcsán felidézte, hogy ő volt az, aki Gyurcsány Ferenc minisztersége idején és Mesterházy Attila államtitkársága idején ellopta az ifjúságra szánt pénzeket a minisztériumból. A bíróság Zuschlagot bűnszervezetben elkövetett csalásért ítélte el, „most már csak a bűnszervezetre lennénk kíváncsiak” – jegyezte meg a Fidesz frakcióvezetője. De abból a szempontból is nevezetes ez a nap, hogy ma hét éve került nyilvánosságra Gyurcsány őszödi beszéde – fogalmazott.

Rogán Antal tovább folytatva a múltidézést, emlékeztetett arra is, hogyan köteleződtek el a szocialista kormányok a rezsiemelés mellett. A fideszes politikus kivetítőn ábrákon mutatta be, hogyan privatizálta a baloldal az összes jelentősebb közműcéget 1995 és 97 között, majd 2006-ban és 2008-ban. Ezzel összefüggésben felidézte Bokros Lajos „áldásos tevékenységét”, de szót ejtett Suchmann Tamás munkásságáról is.

Elmondta azt is, hogy az első polgári kormány idején azért nem érvényesülhetett a szocialisták és a multinacionális kézbe került szolgáltatók „érdekközössége mentén” a rezsiáremelés, mert a polgári kormány következetesen kiállt amellett, hogy az inflációnál magasabb mértékben nem lehet emelni a közüzemi díjakat.

A magyar családokat nem lehet rabságba taszítani

Ezt követően Rogán Antal újabb diagramok segítségével vezette le, hogy egyértelmű összefüggés mutatható ki a közműcégek privatizációja és a rezsiárak emelkedése között. Kitért arra is, hogy az Európai Unióban a vásárlóerő paritáson mért rezsidíjak alapján hazánk előkelő helyet foglalt el, hiszen csak Csehországban kellett többet dolgozni egy egységnyi energiáért.

A szolgáltatók profitjára térve kifejtette: a privatizáció első hullámától kezdve csak a számolt profit 1040 milliárd forintra rúg. Ugyanakkor megjegyezte, hogy a közműcégek mindent megtettek azért, hogy hatalmas profitjuk egy részét eltitkolják, így ez az összeg még magasabb lehet a valóságban.

A frakcióvezető ugyanakkor tájékoztatott arról is, hogy a két lépésben bevezetett, húszszázalékos rezsicsökkentés után a gáz ára a 2008 júliusi szintre csökken, míg a villamos energia ára a 2007 februári szintre fog apadni. A két felnőtt keresőből és két gyermekből álló átlag magyar család számára ez éves szinten 70-80, míg a párban élők – jellemzően nyugdíjasok-, számára 40-50 ezer forint megtakarítást jelent a rezsicsökkentés.

Rogán Antal a rezsicsökkentés valódi jelentőségét ecsetelve úgy fogalmazott: ez egy szimbólum, a múlt hibáinak korrigálása, egyszersmind annak a jelképe, hogy nem mondhatják meg kívülről, hogy mit csináljunk. Egyúttal jelezte, „a rezsicsökkentés tette világossá, hogy a magyar családokat nem lehet rabságba taszítani, nem lehet velük bármit megfizettetni”.

A hazai baloldal valójában nem baloldali politikát folytat

Végül az ellenzékről szólva a fideszes politikus kiemelte: „a baloldal nem, de akik mögöttük állnak, veszélyesek”. Ugyanis ott állnak mögöttük, akikkel egyszer szövetséget kötöttek, akikkel a privatizációk során megállapodtak. Ezek az érdekek világosan jelen vannak a magyar politikában, hiszen megjelennek a parlamentben, a különféle médiumokban, és visszaköszönnek nekünk Brüsszelben is – vélekedett. Ezzel összefüggésben figyelmeztetett: „ne legyen kétségünk afelől, hogyha Brüsszelben eljárást folytatnak, az valójában nem túlzott-deficiteljárás és nem demokrácia-eljárás. Az mind rezsieljárás és bankadóellenes kirohanás”.

Hangsúlyozta: komoly érdekeket sértett a kormány akkor, amikor kiszélesítette a közteherviselést Magyarországon, ugyanis adót nemcsak a családoknak kell fizetni, hanem a bankoknak és a multinacionális cégeknek is. „Ezek miatt az érdekek miatt veszélyes a magyarországi politikai helyzet” – mutatott rá, kifejtve: hazánkban olyan baloldal van, amely valójában nem baloldali politikát folytat, hanem a bankok és a multinacionális nagyvállalatok érdekeit követi, amihez segédkezet kap a brüsszeli bürokráciától. Ha a baloldal hatalomra kerülne, visszaadná a bankadóban elvett pénzeket és visszacsinálnák a rezsicsökkentést, ilyen vagy olyan ürüggyel – hívta fel a figyelmet a Fidesz frakcióvezetője.

(fidesz.hu)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések