ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

Békéscsabán befejeződött az adósságkonszolidáció

Békéscsabán a napokban fejeződött be az adósságkonszolidációs eljárás, a város pénzintézetekkel szembeni fizetési kötelezettsége a 2013-2032 közötti időszakra 12,8 milliárd forintról 4,8 milliárd forintra mérséklődött - jelentette be a megyei jogú város polgármestere pénteken sajtótájékoztatón a városházán.
Létrehozva: 2013. szeptember 20., 16:10
nyomtat küld

Vantara Gyula (Fidesz-KDNP) kiemelte: negyven százalékra csökkent a város pénzintézetekkel szembeni fizetési kötelezettsége. Az önkormányzat éves adósságszolgálata a 2014-es költségvetési évben például 950 millió forintról 363 millió forintra mérséklődik. Ezáltal folytatódhatnak a városfejlesztési programok, jut forrás a munkahelyteremtő beruházások ösztönzésére, a városi intézményrendszer korszerűsítésére, az infrastruktúra fejlesztésére is. Elmondta: Békéscsaba a hitelből és a kötvénykibocsátásból származó forrásokat kizárólag fejlesztési célra használta, működési hitele nem volt.
    
Az önkormányzatok az EU 2007-2013 között rendelkezésre álló támogatásait csak külső források igénybevételével tudták lehívni, 2006-tól a központi költségvetés normatív finanszírozása növekvő feladatellátás mellett folyamatosan csökkent, a fejlesztési önerőt felemésztették a többletkiadások - emlékeztetett a polgármester. Békéscsaba pályázati önerőre hiteleiből 2007-2013 között 5 milliárd forintot fordított, ugyanakkor 25 milliárd forint vissza nem térítendő uniós támogatást nyert sikeres pályázatokkal. A város összesen 30 milliárd forint értékű fejlesztést valósított meg, minden egy forint önerőhöz 6-7 forint EU támogatást tudott lehívni.
    
A város vagyona 2006-ban 55 milliárd forint volt, 2012-ben 69 milliárd forint. A könyvelésben szereplő vagyonérték még nem tartalmazza a több mint 10 milliárd forint értékű csatorna- és szennyvízberuházást, valamint a csaknem 1,5 milliárd forint összegű főtér-rehabilitáció költségeit - jegyezte meg Vantara Gyula. Hozzáfűzte: az adósságkonszolidációs eljárásba négy bankhoz kapcsolódóan öt hitel- és két kötvényszerződést vontak be. A korábban önkormányzati fenntartású Réthy Pál kórház fejlesztése érdekében fennálló adósságot teljes mértékben rendezték.
    
Békéscsaba 2013-as költségvetésének főösszege 18,4 milliárd forint. A kiadási oldalon a beruházás összege 8,1 milliárd forint. A város helyi adóbevételének költségvetésben szereplő összege 9,1 milliárd forint. A 2013-as költségvetési már nem tartalmazza az államnak átadott kórház és a köznevelési intézmények működési költségeit - tette hozzá Vantara Gyula.

(MTI-fidesz.hu)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések