ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

Kósa: A cél, hogy Debrecen innovációs központ legyen

Debrecen 2014-2020 között - uniós forrásokra támaszkodva - szeretné elérni, hogy az Európai Unió egyik gazdaságfejlesztési, kutatásfejlesztési és innovációs központjává váljék - közölte Kósa Lajos, a város fideszes polgármestere pénteken sajtótájékoztatón.
Létrehozva: 2013. október 4., 13:39 | Utoljára frissítve: 2013. október 4., 14:49
nyomtat küld

Ezt a célt szolgálja a város most elfogadott 215 milliárdos innovációs gazdaságfejlesztési programja, amely új távlatokat nyit a tudásalapú, magas hozzáadott értékű iparágak fejlesztésében - tette hozzá a polgármester.
   
Kósa Lajos megemlítette, hogy az elmúlt hétéves fejlesztési időszakban a város és a Debreceni Egyetem (DE) hatékony együttműködésével több mint 95 milliárd forint támogatás hasznosult Debrecenben, amely összeget tovább növeli a vállalati szektor által közvetlenül elnyert több 10 milliárd forint pályázati támogatás.
   
Kósa Lajos szerint a város, az egyetem, a gazdasági kamara és a gazdasági társaságok együttműködése a garancia arra, hogy Debrecen a tudás és innováció központja legyen. A polgármester szerint az információ-technológia, a funkcionális élelmiszeripar és mezőgazdaság, az egészségipar és a gyógyszergyártás az a négy terület, amely az alapja Debrecen innovációs gazdaságfejlesztésének.
   
Csak a ciklotron üzemeltetéséhez 50 felkészült szakemberre van szükség

Az MTI érdeklődésére Kósa Lajos kiemelte a programból protonterápia megvalósítását, amely önmagában 30-40 milliárd forintos fejlesztési program. Csupán a speciális ciklotron üzemeltetéséhez 20 nagyon felkészült elméleti fizikusra, 10 onkológusra és 20 informatikai mérnökre lesz székség - tette hozzá.
   
A funkcionális élelmiszeripari kutatások eredményeként akár gyógyszeres terápiák is kiválthatóak lesznek élelmiszerekkel, de a helyi technológiai ipar a Debrecen-Nagyvárad vasútvonal megépítését is megköveteli - engedett bepillantást az innovációs gazdaságfejlesztési program részleteibe Kósa Lajos.
   
A
z innovációs program a helyi gazdasági társaságok bevonásával készült

Papp László (Fidesz), Debrecen gazdasági stratégiáért felelős alpolgármestere szerint az elkészült innovációs program jól illeszkedik abba a kormányzati elképzelésbe, miszerint a következő uniós költségvetési időszakban Magyarországra érkező támogatások 60 százalékát gazdaságfejlesztésre kívánják fordítani.
   
Papp László az MTI-nek kifejtette: az innovációs program a helyi, magas hozzáadott értéket képviselő ipari és szolgáltató gazdasági társaságok bevonásával készült, akik biztosítani tudják az adott programelem önerejét.
   
Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora az oktatás, a kutatás és a gyakorlat összekapcsolódásának fontosságát hangsúlyozta a sajtótájékoztatón.

(MTI-fidesz.hu)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések