ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

Felelősséggel a választásokon Európa jövőjéért

A Lisszaboni Szerződésnek megfelelően az Európai Unió nyílt, átlátható és rendszeres párbeszédet folytat az egyházakkal és vallási szervezetekkel, valamint a filozófiai és nem vallási szervezetekkel. Míg májusban az egyházak képviselőivel, addig tegnap a humanistákat, szekularistákat és egyéb véleményformáló csoportokat képviselő vezetőkkel rendeztek a magas szintű találkozót. Az Európai Bizottságot José Manuel Barroso elnök, az Európai Tanácsot Herman Van Rompuy elnök, az Európai Parlamentet pedig a témáért felelős alelnöke, Surján László kereszténydemokrata politikus képviselte.
Létrehozva: 2013. november 6., 16:53
nyomtat küld

Az idei találkozó témája az európai polgárság volt. A krízis okozta nehézségek, valamint a fogyasztói individualizmus hangsúlyozott előtérbe kerülése a közösségi gondolkodás helyett egyre inkább azt eredményezi, hogy az emberek kiábrándulnak az Európai Unióból. Fél év múlva újra a választási urnákhoz járulnak Európa polgárai. Vajon kiket küldenek ezúttal Brüsszelbe? Vajon milyen részvételi hajlandóságot várhatunk a 2014-es választásokon a kiábrándult, s egyre inkább euroszkeptikus polgárok tömegétől?

Polgárok különböző körei fogalmazzák meg Brüsszel felé a kritikát, hogy az Unió eltávolodott az alapító atyák szándékától, vezetői nem képviselik a polgároknak fontos értékeket, érdekeket. A közös európai identitást is csak Európa határain kívül éljük meg markánsan; a szolidaritás és az egymás iránti felelősség fogalmai háttérbe kerülnek.

Surján László a megbeszélés során rámutatott: az euroszkepticizmus rohamos terjedése fenyegető valóság az unió számára. A polgárok nem látják erkölcsi értékeiket visszatükröződni az unió politikáiban, így nem csoda, ha hátat fordítanak a rendszernek. A polgárok aktív részvétele nélkül viszont Európa kiüresedik, s elveszíti lényegét. Közös felelősség, hogy a demokrácia lehetőségeit kihasználva olyan emberek vezessék az uniót, akik a polgárok kulturális, spirituális meggyőződését képviselik. Ahhoz pedig, hogy az uniót a polgárok magukénak érezzék, szükség van a közös sikerekre, valamint arra, hogy európaiságunk alappillérei visszatükröződjenek a mindennapi politikai döntésekben. "Ha az európai polgárok nem vesznek aktívan részt az európai kampányban és választásokon, ne csodálkozzanak, hogy Európa vezetői nem az általuk fontosnak tartott eszméket, értékeket képviselik. Kezükben a lehetőség, hogy olyan képviselőket válasszanak, akik az alapvető értékekhez és erkölcsi normákhoz ragaszkodnak az uniós döntéshozatalban is!" - hangsúlyozta az Európai Parlament kereszténydemokrata alelnöke.

(EPP-HungarianPress)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések